Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Κρούσματα λέπρας στην Αιτωλοακαρνανία

Τέσσερις περιπτώσεις της νόσου του Χάνσεν, κοινώς λέπρας, εμφανίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών.
Πρόκειται για ολόκληρη οικογένεια –κατά πάσα πιθανότητα Αλβανών – και δυο
 εξ αυτών είναι παιδιά.
Η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου ήδη νοσηλεύονται οι τέσσερις ασθενείς και έχει σημάνει συναγερμός από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αφού η ασθένεια είναι άκρως μολυσματική και μεταδοτική.
Έχουν ενημερωθεί το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της οικογένειας και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου όπου φοιτούν τα δυο παιδιά. Εντός, μάλιστα, της προσεχούς εβδομάδος, έχουν προγραμματιστεί ειδικές εξετάσεις στους μαθητές του σχολείου ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν άλλα κρούσματα.

Παρ’ ότι το φαρμακευτικό οπλοστάσιο είναι πλήρες για την καταπολέμηση της νόσου, η ανησυχία είναι έκδηλη.
Στην Ελλάδα, τα κρούσματα της λέπρας είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά η ανησυχία μεγεθύνεται εξ αιτίας της συχνότητας εμφάνισής της στην Τουρκία και την Αφρική, απ’ όπου εισέρχονται στην χώρα μας χιλιάδες μετανάστες. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι εκεί, καταγράφονται 4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που στην εποχή μας θεωρείται υψηλός.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί, ότι ο βάκιλος της λέπρας μεταδίδεται από τις ρινικές εκκρίσεις και ο χρόνος επώασης της νόσου μπορεί να διαρκέσει 10 και 20 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου