Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Προβοκάτσια του Der Spiegel ή κάτι άλλο;

Το κεντροαριστερό γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», με το χθεσινό του δημοσίευμα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή, έκανε άνω – κάτω την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ενώ δημιούργησε μεγάλες επιπτώσεις στις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε κάθετη πτώση και έπεσε στα 1,4372, από το 1, 450 στο οποίο βρισκόταν πριν αναρτηθεί το επίμαχο δημοσίευμα. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό, ότι όλη αυτή η αναταραχή δημιουργήθηκε και πάλι Παρασκευή,
όπως και η πρόσφατη με το email στελεχών τράπεζας που προανήγγειλε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οφείλουμε να τονίσουμε και κάτι, ιδιαιτέρως σημαντικό. Την Τρίτη 10 Μαΐου, λήγουν οι προθεσμίες που κάποιοι επιφανείς κερδοσκόποι θεωρούν ως καταλυτική ημερομηνία για την πτώχευση της Ελλάδας, έχοντας ποντάρει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ!
Πάντως, η ζημιά είχε γίνει όταν, τόσο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του προεδρεύοντα της ευρωζώνης, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος.

Στο δημοσίευμα του Spiegel Online (ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel)ανέφερε ότι η Ελλάδα σκέπτεται να εγκαταλείψει η ζώνη του ευρώ.
Συμφώνως με το περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συνεδριάσουν εν κρυπτώ στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Το Spiegel Online ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πιεζόμενη από τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται πως αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή και ότι μελετά την περίπτωση να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η συνάντηση του Λουξεμβούργου έχει χαρακτηριστεί ως άκρως εμπιστευτική, γι' αυτό και παρόντες σ' αυτή θα είναι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κρίστιαν Ράιενμαν, που υπογράφει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξετάζει αν υπάρχει η δυνατότητα υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο «θα υποστεί μια μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ». Ο ρεπόρτερ επικαλείται εκτιμήσεις στελεχών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που θεωρούν ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί στο 50% της αρχικής αξίας του, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.
Τα ερωτήματα είναι τρία:
1. Ο υπογράφων το δημοσίευμα έγραψε αποκυήματα της φαντασίας του;
2.  Ο υπογράφων το δημοσίευμα και το περιοδικό «έπαιξαν» παιχνίδια κερδοσκόπων;
3. Ο υπογράφων το δημοσίευμα και το περιοδικό, είχαν άλλου είδους πληροφόρηση, πολύ περισσότερο, όταν σύμβουλοι της γερμανίδας καγκελαρίου δεν κρύβουν τη θέση τους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει;
Πάντως, τόσο το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, όσο και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Ecofin και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Βερολίνου διαψεύδει στο Bloomberg τις πληροφορίες περί συζητήσεων για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γκι Σουλέρ.
Σε σύσκεψη στο Λουξεμβούργο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε για τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο στην οποία αναφέρει:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Συμφώνως με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και οι ομόλογοι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Παρασκηνιακά όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή τέθηκε επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους και συζητήθηκε έντονα η επιμήκυνσή του. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό εάν μία ενδεχόμενη επιμήκυνση αφορούσε το χρέος των 110 δισ. ευρώ που δανειστήκαμε από την τρόικα ή το σύνολο του ελληνικού χρέους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου