Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γκάλοπ: Μπροστά η Ν.Δ. αλλά το 55% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας!

Σε δυο δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει το προβάδισμά της, έστω και με ποσοστό που αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους.
Η πρώτη διενεργήθηκε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM και φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,7%, αλλά η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι είναι 9,7%.
Η δεύτερη έγινε από την εταιρία GPO για το Mega και σε δείγμα 1000 ανθρώπων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 0,9%.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό
 21% έναντι 20,1% του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,2%, ο ΛΑΟΣ με 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3%, το Άρμα Πολιτών με 2,2%, οι Οικολόγοι με 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων πλησιάζει το 11% (10,8%), ενώ λευκό ή άκυρο ή αποχή δηλώνει το 19,1% των ερωτηθέντων, ποσοστό που αποδεικνύει το ρευστό πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Παρά το γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη δημοσκόπηση βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% έναντι 27,1% του αρχηγού της ΝΔ, αλλά το 39,4 των πολιτών δεν επιλέγει κανέναν από τους δυο.

Αρνητικά κρίνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 58,8% των πολιτών και θετικά το 40%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο δεδομένων των συνθηκών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θετική άποψη για τον ανασχηματισμό, ενώ 1/3 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχει αρνητική!

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση με τη νέα της σύνθεση θα είναι πιο αποτελεσματική, «ναι» απαντά το 35% και «όχι» το 63,2%.
Πάντως, το 55,2% των ερωτηθέντων προτιμά να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της, αντίθετα με το 39% που προτιμά να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

6 στους 10 (60,7%) κρίνουν θετικά την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντίθετα με το 36,3% των ερωτηθέντων.
Ωστόσο, 58,1% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πιστεύει ότι ο «νέος» τσάρος θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το 40,3%, όμως, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας τάχθηκε το 55,1% των πολιτών, ενώ το 41,7% απάντησε αρνητικά.
Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι η τρόικα μπορεί να δεχτεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, πρόταση που έχει πολλές φορές καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς. 43,5% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα, ενώ 50,3% πιστεύουν πως οι δανειστές μας δε θα δεχτούν να αλλάξουν οι όροι.

66,3% των πολιτών τάσσονται κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ψήφιση του οποίου μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία επί του νέου δανεισμού της Ελλάδας. Θετικά για τα νέα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση εκφράζεται το 23,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου