Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Financial Times: Ο Βενιζέλος εξόργισε το Eurogroup!

«Οι Έλληνες άλλα μας λένε κι άλλα κάνουν…»
Επιχείρηση αναδιαπραγμάτευσης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος έκανε στο πρόσφατο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών, συμφώνως με όσα αναφέρουν οι Financial  Times, επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους του αλλαγές στο πρόγραμμα

 ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα προσπάθησε να αναβάλει την ψήφιση του μακροπρόθεσμου προγράμματος, επιμένοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα για λόγους διαδικαστικούς.
Η στάση του κ. Βενιζέλου φέρεται να προκάλεσε την οργή
Συμφώνως με την ανταπόκριση, η αποστολή της τεχνικής ομάδας της τρόικας στην Αθήνα οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν από τη στάση του κ. Βενιζέλου και θέλουν να ελέγξουν τα μέτρα που θα τεθούν προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως οι Financial  Times προσθέτουν ότι ο κ. Βενιζέλος υποχώρησε και μάλιστα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής από το Λουξεμβούργο για να εξασφαλίσει έγκριση επείγουσας προώθησης της νομοθεσίας, διαδικασία που ενέκρινε και ο κ. Σαμαράς.Σημειώνεται ότι αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες παραμένουν ανήσυχοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τη συμφωνία, ιδίως για την είσπραξη 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία πώληση, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πρέπει να πραγματοποιηθούν 23 εκποιήσεις.
Μάλιστα τονίζεται ότι δύο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε μονομερείς τροποποιήσεις χωρίς να ενημερώσει την ΕΕ ή το ΔΝΤ. Ευρωπαίος αξιωματούχος λέει ότι «συμφώνησαν σε ένα πλάνο με την τρόικα και κατέθεσαν άλλο πρόγραμμα στη Βουλή, αφού άλλα λένε και άλλα πράττουν».
Το δημοσίευμα καταλήγει με την εκτίμηση ότι η αναφορά Μπαρόζο στην απουσία εναλλακτικών σχεδίων ήταν μια προφανής αναφορά στις απόπειρες Βενιζέλου.

και την έκπληξη των ομολόγων του που απέρριψαν τα αιτήματά του. Μάλιστα, σημειώνεται, ότι ο συνήθως πράος Όλι Ρεν αντιτάχθηκε θυμωμένος στον κ. Βενιζέλο, επιμένοντας ότι καμία αλλαγή δε θα γίνει δεκτή. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ότι ο κ. Βενιζέλος «κατάφερε να πει ακριβώς όλα όσα δεν έπρεπε να πει».Η εφημερίδα αναφέρει ότι κυβερνητικός αξιωματούχος από την Αθήνα διέψευσε χθες το βράδυ τις πληροφορίες. Ωστόσο άλλος σοσιαλιστής αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο κ. Βενιζέλος «ανησυχεί πως για κάθε συμφωνία αποκρατικοποιήσεων θα έπρεπε να υπάρχει μεμονωμένο νομοθέτημα στη Βουλή», μια κίνηση που θα προκαλούσε σοβαρές καθυστερήσεις, όπως προσθέτει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου