Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Χωρίς ηλεκτρικό

Γράφει
η Λώρη Κέζα

Δεν ξέρουμε τι θα ισχύει τον επόμενο μήνα όμως αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ ανήκει σε όλους μας. Είναι κρατική περιουσία ήτοι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία όλων των πολιτών. Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας μπορεί να έχουν περισσότερα αισθήματα για την ενέργεια, μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για την ιδιωτικοποίηση, μπορεί να νιώθουν άμεσα εμπλεκόμενοι όμως τούτο δεν τους δίνει μεγαλύτερο ποσοστό στη συνιδιοκτησία. Δεν μπορούν να αλλάζουν τα φώτα σε εκατομμύρια καταναλωτές επειδή έτσι αποφάσισαν.
Υπάρχει κάτι πολύ σκοτεινό στη δράση του αρχισυνδικαλιστή κ. Νίκου Φωτόπουλου. Είναι άνθρωπος που κάνει
 μισητή την κοινή δράση, τον κοινωνικό αγώνα. Θα μπορούσε να είναι βαλτός από κάποιο παρακράτος, έχοντας αναλάβει το ρόλο εκείνου που θα διαλύσει κάθε αίσθημα αλληλεγγύης. Πώς να σταθεί στο πλευρό του απεργού  ο γέρος που ζει τον καύσωνα χωρίς κλιματισμό; Πώς να σταθεί στο πλευρό του ο κρεοπώλης που του σαπίζουν τα κρέατα; Πώς να σταθεί στο πλευρό ο ξενοδόχος που υποδέχτηκε επιτέλους πελάτες αλλά δεν έχει ούτε ασανσέρ, ούτε μουσική, ούτε τζακούζι βρε αδελφέ;
Υπάρχει μια ακόμη αντιδημοκρατική διάσταση στην απεργία της ΔΕΗ. Από τους 22.000 εργαζόμενους συμφωνούν οι 4.000. Δεν είναι καν οι μισοί του μισού. Στους απεργούς  συγκαταλέγονται εκείνοι που εισπράττουν αδιανόητα επιδόματα και μισθούς που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς της αγοράς. Σε αυτούς συγκαταλέγονται όσοι γλυκάθηκαν από τις συνδικαλιστικές επιχορηγήσεις.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται κάποιοι που ελέγχουν τον μηχανισμό λειτουργίας της εταιρείας χωρίς να έχουν καμία δικαιοδοσία, καμία έγκριση, κανένα ηθικό δικαίωμα. Δεν μπορούν οι συνδικαλιστές να κατεβάζουν τον διακόπτη επειδή έτσι τους αρέσει_ πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια μειοψηφία εργαζομένων. Η αντιδημοκρατική στάση ασφαλώς δεν αφαιρεί το δίκιο σε όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.
Δεν μπορεί να ξεπουληθεί στα βιαστικά ένας κρατικός τομέας τόσο σημαντικός όσο αυτός της ενέργειας. Δεν μπορεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών η ευχέρεια να κατεβάζουν τον διακόπτη κατά το δοκούν: θα το κάνουν οι επιχειρηματίες όταν θα τους συμφέρει, για να διαπραγματευτούν τιμές ή συμφωνίες. Ενώ δηλαδή τώρα είμαστε έρμαια των συνδικαλιστών τείνουμε να γίνουμε έρμαια των εταιρειών (στην περίπτωση που εκποιηθούν τα πάντα, από την παραγωγή στην διανομή).
Η απεργία της ΔΕΗ, με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Έτσι είπε ο αρχισυνδικαλιστής, ο οποίος πέρσι είχε στείλει γραπτά μηνύματα στα κινητά των βουλευτών, σημειώνοντας ότι «θα ματώσουν». Ο κ. Φωτόπουλος πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του, να διασώσει την ύπαρξή του. Θα ήταν ανακουφιστικό αν μαθαίναμε ότι η δράση του είναι αποτέλεσμα συνομωσίας, ότι σε κάποια υπηρεσία πληροφοριών μυστικές δυνάμεις μηχανορραφούν σε βάρος της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η απεργία  στη ΔΕΗ συνδέεται με μικρά, ταπεινά συμφέρονται και με πρόσωπα που κοιτάζουν μόνο την τσέπη τους και τη σκιαγράφηση του αγωνιστικού τους προφίλ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου