Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο!

Σαμαράς: Εκλογές τώρα!

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γι' αυτό ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, εξήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος με αφαίρεση του άρθρου 86,
 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο προαναγγέλλοντας επίσης τη «σύσταση επιτροπής 20 - 25 προσωπικοτήτων από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας για τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα».

Στο δημοψήφισμα οι πολίτες μεταξύ άλλων θα κληθούν να απαντήσουν για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το αριθμό των βουλευτών και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων επιλογών και παραδοχών. 
 «Εθνικό πρόβλημα το χρέος και τα ελλείμματα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η διαίρεση δεν βοηθάει. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις» τόνισε. «Εάν εμείς θέλουμε να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση, πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επόμενο σημείο στο οποίο κάλεσε ο Πρωθυπουργός τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν είναι στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας.
«Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσμα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά για τα λάθη μας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι εμείς δεν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι η συνταγή ήταν λάθος. Υπάρχουν συστημικά προβλήματα.
Οι οίκοι αξιολόγησης αποφασίζουν κατά το δοκούν.
Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων, οι κερδοσκόποι των παραγώγων.
Όλα αυτά μαζί με τα ΜΜΕ που δημιουργούν πανικό στην κοινωνία. Μην αδικούμε εαυτούς», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου
Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
«Χρέος της νέας κυβέρνησης είναι να διεκπεραιώσει την τρέχουσα διαπραγμάτευση». Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Η νέα κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους εξής άξονες:

-Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο

-Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.

-Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.

-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

-Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.

-Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σαμαράς: Εκλογές εδώ και τώρα!

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό άσκησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς ούτε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν εμπιστεύεται την ίδια του την κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι το γεγονός πως αποδέχθηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη Πέμπτη φανερώνει πως πια η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο. Τόνισε δε πως ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να τα αλλάξει όλα ως δια μαγείας.
«Ξέρετε ότι δε θα βγει πουθενά. Γιατί να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν ούτε εσείς δεν εμπιστεύεστε την κυβέρνηση σας;» , είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παπανδρέου να δώσει ένα μονο αριθμητικό στόχο που να εκπληρώθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνηση, αφού μέχρι και το έλλειμμα εμφάνισε αύξηση στο +13%.
«Επιμένετε σε μια πολιτική που όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα, αλλά τα κάνει χειρότερα και δημιουργούνται παραπάνω», τόνισε, ενώ αναφερόμενος και στη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί σε ένα όργιο λαϊκισμού με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση, προσπαθώντας να πολώσει την Ελλάδα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. «Μόνο που έπεσε στο κενό, γιατί συναίνεση είναι η συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων με το σωστό, με αυτό που θέλει η κοινωνία», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Υπογράμμισε, μάλιστα ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι μόνοι όροι συναίνεσης,
Η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η προσφυγή στο λαό, είπε. Οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση για να γλιτώσει η Ελλάδα από «μαθητεύομενους μάγους» του
«Λεφτά υπάρχουν», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου