Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στο Μαξίμου!



Γράφει
ο Γιάννης Πρετεντέρης


«Εµείς δεν πουλάµε και δεν πουλιόµαστε» δήλωνε ένα τεράστιο πανό που έφερε την υπογραφή «ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ» και αναρτήθηκε πρoσφάτως έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Αναρωτήθηκα τι ακριβώς εννοούν.
∆ιότι αποτελεί προφανές δικαίωµα και απολύτως αξιοπρεπή επιλογή εκείνων που έφτιαξαν το πανό να µη θέλουν να πουληθούν – ποιος θα µπορούσε άλλωστε να τους ζητήσει το αντίθετο; Αλλά τι εννοούν όταν λένε ότι δεν πουλάνε;
∆ιότι αν δεν πουλάνε τα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους, κάνουν πολύ καλά και δικαίωµά τους. Αλλά αν εννοούν ότι δεν πουλάνε τη ∆ΕΗ, πώς µπορούν κάτι που δεν τους ανήκει; Εξ όσων γνωρίζω, το 51% της ∆ΕΗ ανήκει στο ∆ηµόσιο – σε καµία ΓΕΝΟΠ και σε κανένα συνδικάτο, εντός ή εκτός ∆ΕΗ.
Προ δύο ηµερών η ΓΕΝΟΠ κατέλαβε (συµβολικά) το υπουργείο Μεταφορών. Και αυτό επειδή, όπως εξήγησαν οι συνδικαλιστές, το υπουργείο χρωστάει στη ∆ΕΗ 145 εκατ. ευρώ.
Πάλι αναρωτήθηκα, λοιπόν, µήπως ήταν χρήσιµο κάποια στιγµή αυτοί οι δραστήριοι άνθρωποι να αποφασίσουν τι ακριβώς επαγγέλλονται. Είναι ιδιοκτήτες της ∆ΕΗ; Είναι εισπράκτορες της ∆ΕΗ; Ή µήπως εκπρόσωποι των εργαζοµένων στη ∆ΕΗ;
∆ιότι αν αποφάσισαν γενικώς να δραστηριοποιηθούν στον τοµέατης είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών, θα τους συνέφερε ίσως να αποταθούν πρώτα στον Σύνδεσµο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων: σχεδόν ένα δισ. τούς χρωστάει το ∆ηµόσιο!
Αλλά αν αποφάσισαν από µόνοι τους να καταλαµβάνουν όσους χρωστάνε στη∆ΕΗ, θα πρέπει πρώτα να µας πουν ποιος και µε ποια εξουσιοδότηση τους ανέθεσε αυτό το θεάρεστο έργο – διαφορετικά θα νοµιµοποιούνται οι εργαζόµενοι κάθε επιχείρησης ναπηγαίνουν αυτοβούλως να καταλαµβάνουν όποιον χρωστάει στην επιχείρησή τους.
Θέλω να είµαι σαφής: για τίποτε δεν κακίζω τους συνδικαλιστές. Ετσι εννοούν τα συµφέροντα εκείνων που τους εκλέγουν. Και αυτά υπερασπίζονται.
Αλλά βρίσκουν και τα κάνουν. ∆ιότι όταν στη ∆ΕΗ δεν υπάρχει διοίκηση που να προστατεύει τα συµφέροντα της εταιρείας (µόλις την Παρασκευή και ύστερα από γερό κράξιµο εδέησε η διοίκηση της επιχείρησης να προσφύγει κατά των επαναλαµβανόµενων απεργιών!) και όταν πάνω από τη διοίκηση δεν υπάρχει κυβέρνηση να διασφαλίζει τα συµφέροντα και τη βούληση του ∆ηµοσίου, είναι εύλογο ότι κάθε συνδικαλιστής θα αναλάβει τον ρόλο του διοικητή, του ιδιοκτήτη ή του εισπράκτορα.
Και όταν κοτζάµ κυβέρνηση ετοίµασε νοµοσχέδιο που αναθέτει ουσιαστικά στη ΓΕΝΟΠ ακόµη και την ανεξάρτητη (ως τώρα) αρχή για τα Συστήµατα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τότε κακώς περιορίζονται οι άνθρωποι στο υπουργείο Μεταφορών. Το Μέγαρο Μάξιµου έπρεπε να καταλάβουν και να αναλάβουν κανονικά τη διακυβέρνηση της χώρας.
 να πουλήσουν ή να µην πουλήσουν
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου