Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Σε ραγδαία πτώση η κεντροαριστερά στην Ευρώπη

Η οικονομική κρίση και η αναμφισβήτητη αδυναμία της κεντροαριστεράς να την αντιμετωπίσει, έχει μεταβάλλει σε σημαντικό βαθμό τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, συμφώνως με τον Economist. Πριν από δέκα χρόνια, περισσότερες από τις μισές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν κεντροαριστερές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία. Σήμερα, μετά και την ήττα του Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία, και του
 Μπράιαν Κάουεν στην  Ιρλανδία από τον Έντα Κένι, υπάρχουν μόνο πέντε κεντροαριστερές κυβερνήσεις, σε Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία και Κύπρο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος πρωθυπουργός χώρας που έλαβε πακέτο διάσωσης και παραμένει στην εξουσία. Στην Ισπανία, τα πράγματα για την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα και όπως όλα δείχνουν, η ήττα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση -που θα πραγματοποιηθεί σύντομα- θα είναι αναπόφευκτη.


Συμφώνως με τον δημοσιευόμενο άνω αριστερά πίνακα, ο οποίος απεικονίζει τον αριθμό των κεντροαριστερών κυβερνήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, μαζί με το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην περιοχή. Το ποσοστό ανάπτυξης αντιστοιχεί σε διάστημα δύο ετών, έτσι ώστε, οι οικονομικές αλλαγές να προλαβαίνουν να έχουν πολιτικό αντίκτυπο.
 Έτσι, οι πέντε κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ε.Ε. απεικονίζονται πιο χαμηλά από το ποσοστό ανάπτυξης για το 2009.
Η ανωτέρω τάση, πάντως, απεικονίζεται και στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από τις 736 έδρες, τις 264 καταλαμβάνουν ευρωβουλευτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έρχονται δεύτεροι με 185.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι,  παλαιότεροι πολιτικοί που έγραψαν ιστορία στα ευρωπαϊκά δρώμενα, ανέφεραν ότι η κεντροδεξιά οφείλει να παράγει ανάπτυξη και πλούτο, η δεν κεντροαριστερά, με την ανακατανομή των κομμάτων στην εξουσία, να τον διανέμει.

(Πηγές: Εconomist, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου