Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Εκμεταλλευτή της κατάρρευσης» χαρακτηρίζει τον Σαμαρά, η γερμανική εφημερίδα «SZ»

Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, έγκυρη εφημερίδα του γερμανόφωνου χώρου Suddeutsche Zeitung «SZ» (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 21.6.11), στην σημερινή της έκδοση.
«Εκμεταλλευτής της κατάρρευσης», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, στο «Θέμα της ημέρας». Το υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας για την Ελλάδα, Κάι Στριτμάτερ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά «ανεύθυνο και εγωμανή». «Ο συντηρητικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει
 την εξουσία με κάθε τίμημα», τονίζει στον υπότιτλο του άρθρου.
«Ο τύπος των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό αρνείται τώρα τη διάσωση», σημειώνει ο ανταποκριτής. Το άρθρο διαπιστώνει ότι σήμερα, καλοκαίρι του 2011, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς έχουν αποτύχει στη διαχείριση της κρίσης.
«Ουδείς αμφισβητεί βεβαίως την καλή θέληση του πρωθυπουργού, αλλά το σθένος και τη δύναμη επιβολής. Ο κ. Παπανδρέου δίστασε, καθησύχασε και ποντάρισε στο χρόνο, τη στιγμή που ο κόσμος και οι αγορές ήθελαν καθαρές και πράξεις ισχύος. Και ο Αντώνης Σαμαράς; Αρνήθηκε σε μια στιγμή ύψιστης ανάγκης για τη χώρα του. Μπλοκάρει και σαμποτάρει, όταν το έθνος και η Ευρώπη θέλουν να δουν κοινή δράση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», λέει το άρθρο.
Προσθέτει ότι ο κ. Σαμαράς «κατάφερε τον περασμένο χρόνο να καθιερωθεί ως πρότυπο εκείνου του ανεύθυνου και εγωπαθούς τύπου πολιτικού, που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση. Η άρνησή του να συμπράξει στην πολιτική λιτότητας αφήνει άναυδους τους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο και αφού αναφέρεται στα πεπραγμένα και τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία ήταν υπουργός Πολιτισμού ο κ. Σαμαράς, για την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, σημειώνει ότι «ο κυνισμός του λαϊκιστή Σαμαρά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την περασμένη Κυριακή τον πρωθυπουργό για «όργιο λαϊκισμού», μόνο και μόνο επειδή εκείνος, όπως επίσης η ΕΕ και το ΔΝΤ, εδώ και εβδομάδες ζητά εθνική συναίνεση».
Ο ανταποκριτής της «SZ» στιγματίζει και τη θητεία του κ. Σαμαρά ως υπ. Εξωτερικών και τις «υπερεθνικιστικές» θέσεις του στη διένεξη με τη FYROM.
Σημειώνει δε ότι «όταν ο Παπανδρέου του πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αυτός τον άφησε εκτεθειμένο. Προηγουμένως, είπε ο Σαμαράς, πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων, γνωρίζοντας μάλλον ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο ποτέ να εγκρίνουν ΕΕ και ΔΝΤ».
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σημειώνει ότι στα «αδελφά» κόμματα «αναρωτιούνται πολλοί, γιατί οι Έλληνες δεν καταφέρνουν αυτό που κατάφεραν Πορτογάλοι και Ιρλανδοί, δηλαδή κοινό μέτωπο απέναντι στην κρίση;"
Το άρθρο διαπιστώνει ότι «μέχρι στιγμής ο Σαμαράς δεν έχει δώσει δείγματα υποχώρησης» και χαρακτηρίζει «έωλο θρίαμβο» την άνοδο που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ, καθώς «τέσσερις στους πέντε Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα δύο μεγάλα κόμματα. Καταλήγει ότι «η οριστική απαξίωση της πολιτικής τάξης θα είναι επίσης ένα επίτευγμα του Αντώνη Σαμαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου