Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ: «Τόστησες …Τόπαιξες;


Το καλοκαίρι του 2008, ο ΟΠΑΠ «πόνταρε τα ρέστα του» στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που μετονομάσθηκε σε Superleague - Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, προς τιμήν του Μεγάλου Χορηγού.
Η μεγαλύτερη χορηγία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που έφθασε τα 73 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, καταλήγει σήμερα σε... δάκρυα για τον Οργανισμό, καθώς το ελληνικό ποδόσφαιρο κλονίζεται από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών στην ελληνική ιστορία.
Για να παραφράσουμε το γνωστό
 διαφημιστικό σλόγκαν του Στοιχήματος («Τόβλεπες… Τόπαιξες!»), ο άγραφος νόμος που φαίνεται ότι ίσχυε στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ ήταν:
«Τόστησες… Τόπαιξες;»!
Καθώς οι συλληφθέντες παράγοντες που συνδέουν το ελληνικό ποδόσφαιρο με μια απίθανη μαφία παράνομων στοιχημάτων περνούν στο φιλόξενο κτίριο της ΓΑΔΑ, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι δεν ήταν μόνο η Β' Κατηγορία ένα από τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, αλλά και η ίδια η Superleague, στην οποία έχουν επενδυθεί τα εκατομμύρια του ΟΠΑΠ και στηρίζονται δύο βασικά παιχνίδια του Οργανισμού (ΠΡΟΠΟ - Στοίχημα) αναδύει βαριά οσμή διαφθοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εισαγγελικό πόρισμα που απασχολεί τα τελευταία δύο 24ωρα την ελληνική κοινή γνώμη ζητείται η άσκηση δίωξης κατά δύο κορυφαίων παραγόντων της Superleague, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των συλληφθέντων: του προέδρου της και προέδρου του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη, και του γνωστού δικηγόρου και ποδοσφαιρικού παράγοντα... πολλαπλών ρόλων, Θανάση Κανελλόπουλου.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι δύο: απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση.
Τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας δείχνουν ότι τα «στησίματα» ποδοσφαιρικών αγώνων μετουσιώνονταν σε μεγάλα κέρδη για κάποιους «νονούς» του αθλήματος στην... παράλληλη αγορά του παράνομου στοιχήματος.
Δεν αγγίζουν, δηλαδή, ευθέως το Στοίχημα του ΟΠΑΠ.
Εμμέσως, όμως, ο αρνητικός αντίκτυπος για τον Οργανισμό είναι μεγάλος: από το πόρισμα και κυρίως και τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους παραγόντων που διαλαμβάνονται σε αυτό, διαφαίνεται ότι ακόμη και μεγάλα ντέρμπι κορυφαίων ομάδων, που κοσμούν τα δελτία Στοιχήματος του ΟΠΑΠ και μαγνητίζουν τους τζογαδόρους για να ρισκάρουν τον... οβολό τους, «μυρίζουν» έντονα «στήσιμο»!

Αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας, που παρακολουθεί τον ΟΠΑΠ, τονίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί σήμερα η επίδραση που θα έχει στο Στοίχημα, το δεύτερο μετά το ΚΙΝΟ πιο προσοδοφόρο παιχνίδι του ΟΠΑΠ, το γιγαντιαίο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο.
Όλα θα εξαρτηθούν, τονίζει, από τις εντυπώσεις που θα μείνουν στην κοινή γνώμη και τους ποδοσφαιρόφιλους παίκτες του Στοιχήματος για την έκβαση της δικαστικής έρευνας.
 Αν επικρατήσει η αντίληψη (πράγμα σπάνιο για την Ελλάδα...) ότι αποδόθηκε κάθαρση και τα «ζιζάνια» ξεριζώθηκαν από το χορτάρι των ποδοσφαιρικών γηπέδων, η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου θα αποκατασταθεί και ίσως ο ΟΠΑΠ βγει κερδισμένος μακροπρόθεσμα από την αύξηση των στοιχημάτων.
Αν μείνει και πάλι η εντύπωση ότι η κάθαρση χάθηκε στο... δρόμο της δικαστικής διαδικασίας και η αρρώστια του ποδοσφαίρου θα επανέλθει με νέες υποτροπές στο μέλλον, είναι πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς πώς θα αναπτυχθεί στο μέλλον το ποδοσφαιρικό στοίχημα, για να πιάσουν τόπο και οι τεράστιες επενδύσεις του ΟΠΑΠ
σε ένα πρωτάθλημα που αποδεικνύεται «σάπιο».

Αυτή την φορά, υπάρχουν ελπίδες ότι θα επαληθευθεί η πρώτη εκδοχή.
Η εισαγγελική έρευνα φαίνεται σοβαρή, η εμπλοκή της ΟΥΕΦΑ δείχνει ότι υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για κάθαρση, ενώ για πρώτη φορά ηχογραφούνται συνομιλίες παραγόντων με νόμιμο τρόπο από τις αρχές και προσφέρουν ένα τεράστιο πλούτο αποδεικτικών στοιχείων για χρήση στο δικαστήριο.
Επιπλέον, το πολιτικό κλίμα ουδόλως ευνοεί συγκαλύψεις, αφού η ανοχή της κοινής γνώμης έχει πλέον εξαντληθεί.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, για τον ΟΠΑΠ οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μεγάλο πλήγμα.
το «νέο» πρωτάθλημα, που ταυτίστηκε με την εταιρική του επωνυμία, αντί να πάρει τη θέση του δίπλα στα σοβαρά πρωταθλήματα της Ευρώπης, κατακτά με ευκολία τον όχι επίζηλο τίτλο του πιο σκοτεινού και διεφθαρμένου στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: badmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου