Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ρόϊτερς: Η Κύπρος το επόμενο Μνημόνιο!

Ανησυχία για τις καθυστερήσεις
της κυβέρνησης να περικόψει
τον δημόσιο τομέα
και να μεταρρυθμίσει
το ασφαλιστικό!

Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο αδύναμος κρίκος είναι η Κύπρος, ανέφερε με σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Ρόιτερς.
Αναλυτές θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα θα αναγκαστεί να ζητήσει πακέτο στήριξης, παρ’ ότι
 δεν αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης.
Συμφώνως με το δημοσίευμα, οι κυπριακές τράπεζες έχουν μερίδιο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρέος, ενώ η οικονομία της Κύπρου εκτεθειμένη στην Ελλάδα μέσω των αγορών, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με την πιστοληπτική της ικανότητα, καθώς χειροτέρευε η Ελληνική κρίση.
Πριν από ένα μήνα, η Fitch υποβίβασε κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στην βαθμίδα Α- με αρνητική προοπτική, καθώς υπάρχει κίνδυνος μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να αναγκάσει την Κυπριακή κυβέρνηση να ξοδέψει παραπάνω χρήματα προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της.
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει βήματα για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου τον περασμένο χρόνο και σύμφωνα με τον Fitch βρίσκονταν σε σχετικά καλή θέση για αντέξουν ακόμα και το 50% στις περικοπές των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό που ανησυχεί όμως τους επενδυτές, σύμφωνα με Reuters, είναι η καθυστέρηση της Κυπριακής κυβέρνησης να περικόψει τις υψηλές δαπάνες ενός διογκωμένου δημόσιου τομέα αλλά και να κάνει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Πάντως, όπως γράφει το δημοσίευμα, μια ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης θα είναι «εύκολη υπόθεση» καθώς το σχέδιο διάσωσης δεν πρόκειται να περιλαμβάνει μεγάλο ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου