Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ετοιμάζονται να κλείσουν την ΕΠΟ για να αποφύγουν τους υποβιβασμούς!

Ο νόμος είναι σαφής
και δεν απαιτεί καταδικαστικές
αποφάσεις παρά μόνο διώξεις!

Έντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ώρες, με πιθανό στόχο τη νέα αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ, προκειμένου να αποφευχθούν οι σκληρές και επιβεβλημένες κυρώσεις που προβλέπονται στους νόμους!
Υπάρχουν ακόμη και διακριτικές (προς το παρόν) παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, όλως τυχαίως
 προσκείμενων σε συγκεκριμένη ομάδα της οποίας ο πρόεδρος κατηγορείται από το πόρισμα της εισαγγελέως, με ζητούμενο την κωλυσιεργία στις αποφάσεις.
Υπάρχει, ακόμη, έντονη κινητικότητα από πολιτικά πρόσωπα εκλεγόμενα σε περιφέρειες από τις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα και ομάδες!
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τον βόθρο του παρασκηνίου και η κοινωνία απαιτεί ξεκάθαρες ενέργειες και λύσεις.
Πάντως, προκαλεί προβληματισμούς η σιωπή τόσο της ΕΠΟ, όσο και της Σούπερ Λίγκας. Κι αν από την Σούπερ Λίγκα, υπάρχει εξήγηση με δεδομένο ότι κατηγορούνται πολλά μέλη της, η ΕΠΟ γιατί σιωπά;
Πολύ περισσότερο όταν ο νόμος είναι σαφέστατος και αναφέρει ότι οι ποινές επιβάλλονται σε διωκόμενους (άρα δεν απαιτεί τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις);
Σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ομάδων που εμπλέκονται. Λίγο αργότερα ξεκινούν τα πρωταθλήματα; Κι η ΕΠΟ με τη Σούπερ Λίγκα, κωλυσιεργούν συστηματικά και περίεργα…

Μεταφέρουμε αναλυτικά, τι αναφέρουν οι νόμοι:
 


Στο άρθρο 132 του αθλητικού νόμου Ν.2725/1999 «Δωροδοκία - Δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα» και ειδικότερα στην παρ.5 όπως προστέθηκε με την παρ.6 άρθρ.78 Ν.3057/2002, η οποία αφορά στην «Ποινική αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων», ορίζεται:

«5. Εφόσον οι διωκόμενοι για τις αξιόποινες πράξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου είναι αθλητές, προπονητές, γυμναστές, διοικητικοί παράγοντες ή Μέλη αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε., επιβάλλεται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου στην ομάδα του σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. που ανήκουν τα ανωτέρω πρόσωπα, πειθαρχική ποινή είτε της αφαίρεσης βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα του διεξαγόμενου πρωταθλήματος ή του προσεχούς πρωταθλήματος στο οποίο θα συμμετάσχουν είτε του υποβιβασμού αυτών στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.


Η κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων πειθαρχική διαδικασία, δίωξη και επιβολή των ποινών είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη στην οποία παραπέμπονται τα υπαίτια πρόσωπα για την εκτέλεση των ως άνω αδικημάτων".

Προσέξτε πώς αναφέρεται ο νόμος: οι ποινές επιβάλλονται σε «διωκόμενους»  και όχι αμετάκλητα καταδικασθέντες, η δε πειθαρχική διαδικασία, προς αναζήτηση των ποινών, είναι ανεξάρτητη της ποινικής δίκης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου