Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Οι τζάμπα πρόεδροι και η ΕΡΤ

Νομίζουμε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έδειξε υπερβολική γαλαντομία στις ομάδες μπάσκετ για να αναλάβει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος.
Όταν ολόκληρη Ευρωλίγκα κοστίζει 1,8 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορείς να προσφέρεις για το ελληνικό πρωτάθλημα 3,5 εκατομμύρια (1,4 στις 12 ομάδες, συν 2,1 διαφημιστικό χρόνο), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, τα χρήματα του
 Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που έχουν χωριστά συμβόλαια. Στην ουσία τα 3,5 εκ. ευρώ γίνονται 5, αν συνυπολογίσουμε τα έξοδα παραγωγών και μεταδόσεων των αγώνων.
Είναι πρόκληση. Πολύ περισσότερο όταν περικόπτονται συντάξεις και μισθοί, όταν υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι, όταν είναι επιτακτική ανάγκη η εξοικονόμηση ακόμη και ελαχίστων ευρώ.
Η προσφορά της ΕΡΤ, μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, έχει λογική μόνο ως προς ένα σκέλος. Τον δημόσιο χαρακτήρα της και κατ’ επέκταση της μετάδοσης κορυφαίων γεγονότων που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη.
Επιμένουμε, όμως, να μιλάμε για πρόκληση, προσεγγίζοντας το ζήτημα από οικονομική σκοπιά και με οικονομικά δεδομένα. Τη χρονιά που πέρασε, η ΕΡΤ έδωσε για τις μεταδόσεις του πρωταθλήματος μπάσκετ τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ και πήρε πίσω μόλις το ένα (1)! Ποιος πληρώνει τη χασούρα πέραν όλων ημών;
Επιπλέον, για ποιον λόγο να ξοδεύονται αφειδώς τα εκατομμύρια σε ένα προϊόν που έχει πάψει προ πολλού να είναι ελκυστικό, διαθέτει πολλούς κομπάρσους και μόνο δυο πρωταγωνιστές;
Με ποια λογική οι ιδιοκτήτες των ομάδων πιστεύουν ότι διαθέτουν το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης (!!!), ούτως ώστε να απαιτούν το…ξεβράκωμα των φορολογουμένων; Προφανώς με τις λογικές άλλων εποχών, όπου ο σεβασμός προς το δημόσιο χρήμα αποτελούσε μόνο φραστική διακήρυξη.
Οι κρατικοδίαιτοι παράγοντες του μπάσκετ, εκτίμησαν ότι η τελική προσφορά της ΕΡΤ των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ  χρόνο, δεν τους καλύπτει. Αποφάσισαν, λοιπόν, να απεργήσουν και να μη ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα.
Ε, ας μη ξεκινήσει. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι λέει ο λαός μας.
Λες και θα μας λείψει ο αγώνας ανάμεσα στον Απόλλωνα Πάτρας και τη Δράμα, ή ο άλλος του Ηλυσιακού με το Περιστέρι….
Αυτοί οι παράγοντες –ιδιοκτήτες των ομάδων μπάσκετ, εξακολουθούν να απαιτούν από το Κράτος να πληρώνει τις ομάδες τους. Κι αυτοί να χρωστούν χρήματα ακόμη και σε όποιον περνάει τυχαία έξω από τα γήπεδα.
Ποιες επενδύσεις άραγε έχουν κάνει τόσα χρόνια; Ποιες γηπεδικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν; Εδώ, ακόμη κι οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, χρησιμοποιούν κρατικά γήπεδα. Ούτε καν αυτοί, με την οικονομική ένεση που τους διέκρινε επί δεκαετίες κατάφεραν να επενδύσουν πέραν του εμψύχου υλικού.
Άλλο ένα θέατρο του παραλόγου.
Με κρατικοδίαιτους παράγοντες που περιμένουν να δουν τι χρήματα θα λάβουν από την ΕΡΤ ή τον ΟΠΑΠ για να προχωρήσουν τον σχεδιασμό των ομάδων τους. Με παράγοντες που δεν έχουν προϊόν να πουλήσουν, εξ ου και η άρνησή τους στον τηλεοπτικό χρόνο που τους παρέχεται. Κι ας μη ξεχνάμε ότι ακόμη και οι δυο αιώνιοι, έχουν χορηγικά συμβόλαια με κρατικές εταιρείες.
Όμως, το έχουμε ξαναπεί. Η εποχή του τζάμπα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι τζάμπα πρόεδροι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη.



1 σχόλιο:

  1. Μα, είναι δυνατόν να ανεχόμαστε ή να δεχόμαστε, να υπάρχουν ομάδες με (ετήσιο) "μπάτζετ" 250.000 - 400.000 € και έσοδα από την ΕΡΤ (προτεινόμενα για φέτος, μετά κι από τη μείωση) 360.000 € περίπου; Ή, να το θέσω διαφορετικά, είναι δυνατόν να υπάρχουν ομάδες που τα έσοδά τους να μην προέρχονται από εισιτήρια ή από παραγωγή / πώληση παικτών σε μεγαλύτερες ομάδες, παρά μόνον από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, και μάλιστα από το ... κράτος; Και, σιγά το υπερθέαμα βρε παιδιά! Πριν από 2-3 μέρες, απλά και μόνο επειδή μεταδόθηκαν τηλεοπτικά και δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω τις συγκεκριμένες ώρες, είδα 2 αγώνες του Κυπέλλου μπάσκετ (Πανιώνιος-Παναθηναϊκός και Α.Ο. Νέας Κηφισιάς-Ολυμπιακός) και ... έφριξα, χίλιες φορές καλύτερα θα ήταν να δω το οικογενειακό διπλό στην προπόνηση του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή