Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ο Αλλάχ ξέρει πότε θα «φύγει» ο Ερντογάν, αλλά τα σενάρια άρχισαν

Η κουβέντα για την μετά τον Ερντογάν εποχή, άνοιξε όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα.
Πολύ περισσότερο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ακόμη δυο χρόνια ζωής.
Το βέβαιο είναι ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν πράγματι πάσχει από καρκίνο.
Αλλά δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία για το πόσο η κατάστασή του ελέγχεται ή αντιμετωπίζεται.
Είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα συμβεί στην Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν στο «τιμόνι» της, αλλά και
ποιος θα είναι εκείνος που θα τον διαδεχθεί.
Έλληνες διπλωμάτες που μελετούν τα τουρκικά ζητήματα ισχυρίζονται ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να οπισθοδρομήσει, αλλά θα περάσει έντονες πολιτικές αναταράξεις, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Το κυριότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία –ισχυρίζονται – αφορά την διαδοχή του Ερντογάν, αφού οι μνηστήρες για την πρωθυπουργική καρέκλα είναι ουκ ολίγοι.
Κανένας, όμως, δεν διαθέτει τη διείσδυση που έχει ο νυν πρωθυπουργός και σε άλλους πολιτικούς χώρους, πλέον των ισλαμιστών.

Η επήρεια του αφανούς Γκιουλέν
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τα νήματα θα κινήσει, και πάλι, ο άνθρωπος που έκανε πρωθυπουργό τον Ερντογάν, ο Τούρκος επιχειρηματίας Φ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
Ο Γκιουλέν, έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια και επιρροή σε ΜΜΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (τέτοια έχουν εμφανιστεί και στην Θράκη) δημιουργεί πολιτικά και θρησκευτικά προπύργια τα οποία εν συνεχεία «κατευθύνονται» προς τα πρόσωπα της επιλογής του.
Είναι φανατικός αντικεμαλιστής και μάλιστα επί εποχής τους είχε σοβαρότητα προβλήματα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Λέγεται, μάλιστα, ότι όλη η υπόθεση με τις διώξεις των κεμαλιστών Τούρκων στρατηγών, έγινε με δικό του νεύμα.
Εκείνος, λοιπόν, που θα αποσπάσει την εύνοια του Γκιουλέν, θα έχει σημαντικό προβάδισμα στη μάχη της διαδοχής.

Οι επίδοξοι επίγονοι

Ποιοι, όμως, είναι εκείνοι που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τον Ερντογάν και τι αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα;

Κατ’ αρχάς ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πρωτοεξελέγη το 2011 αλλά έχει ισχυρότατα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, ενώ η διπλωματική του ενασχόληση του έχει ανοίξει πολλούς δρόμους προς τους παγκόσμιους μηχανισμούς και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ.
Για την Ελλάδα, δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη η πιθανή εκλογή του, αφού είναι θιασώτης της άκρως επιθετικής πολιτικής προς τη χώρα μας.

Η περίπτωση του Αμπντουλάχ Γκιουλ, προέδρου της Τουρκίας, θεωρείται σκόπιμη από κάποιους, μόνο για ένα μεταβατικό στάδιο.
Κι αυτό, όμως, μόνο στη σφαίρα των σεναρίων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Β. Άριντς, είναι ιστορικό μέλος του κόμματος και προέρχεται από το κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν.
Είναι δημοφιλής, πλην μετρίων πολιτικών δυνατοτήτων και χωρίς ιδιαίτερες σχέσεις στο εξωτερικό.

Ο έτερος αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν, είναι αμερικανοσπουδασμένος, όπου είχε στις ΗΠΑ και επαγγελματική δραστηριότητα πριν ασχοληθεί με την πολιτική.
Θεωρείται, ως ένας από τους δυο πολιτικούς που εμπιστεύεται ο Ερντογάν, αλλά δεν διαθέτει την προσωπικότητα και του κύρος του σημερινού πρωθυπουργού.
Επιπλέον, θεωρείται ότι θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από το αντιδραστικό στρατιωτικό κατεστημένο.
Μάλιστα, διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα αντιμετωπίσει μεγάλες προβοκάτσιες από αυτό, ειδικά στο Αιγαίο!

Τέλος, ας μη ξενίσει κανέναν, η πιθανή εκλογή του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, του έτερου που εμπιστεύεται ο Ερντογάν.
Αυτό, όμως, θα συμβεί μόνο με ισχυρότατο «νεύμα» του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά και του Γκιουλέν.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται καταδεικνύουν την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της Τουρκίας και επιβεβαιώνουν τους Έλληνες διπλωμάτες για τις εκτιμήσεις τους.
Συμφώνως με αυτές, στο ερώτημα «ποιος είναι ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός μετά τον Ερντογάν;», τα αποτελέσματα αναφέρουν:

1. Νταβούτογλου        18,7%
2. Γκιουλ                    18,4%
3. Άριντς                    16,9%
4. Μπομπατζάν          13, 5%
5. Γιλντίζ                   12,8%
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει και πάλι το κόμμα του Ερντογάν, αν εκείνος δεν είναι επικεφαλής.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων διπλωματών αναφέρουν ότι η αποχώρηση Ερντογάν θα επαναφέρει τις εντάσεις στο Αιγαίο, αφού οι επίγονοί του αλλά και το στρατιωτικό κατεστημένο θα επιχειρούν πλειοδοσίες εθνικισμού με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.
Βεβαίως, και στην περίοδο Ερντογάν υπήρξαν εντάσεις, αλλά αυτές ποτέ δεν ξέφυγαν πέραν των «συνηθισμένων» εμπλοκών σε αέρα και θάλασσα, που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ελληνοτουρκική κρίση.
Αναφέρονται, όμως, ζητήματα στα οποία μπορεί να εκδηλωθεί επιθετική τουρκική συμπεριφορά.
Πρώτιστο είναι το ζήτημα των ΑΟΖ και ακολουθεί το ζήτημα της παρουσίας ερευνητικών σκαφών που θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία σε ελληνικές περιοχές κυριαρχίας.
Ειδικά στις περιοχές ανάμεσα σε Σάμο – Ικαρία και Κρήτη – Κάρπαθο – Σύμη, όπου υπάρχουν ελληνικές βραχονησίδες που αμφισβητείται η κυριότητά τους από την Τουρκία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η άσχημη εξέλιξη της υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού, είναι σαφές, ότι θα δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στην γειτονική χώρα.
Με ότι αυτό συνεπάγεται και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όπως άλλωστε έχει διδάξει η ιστορία.
Μπορεί ο Αλλάχ να ξέρει πότε θα τον πάρει, όπως άλλωστε δήλωσε κι ο ίδιος ο Ερντογάν, αλλά καλό θα είναι να μη βιαστεί…
Κι όχι μόνο από την ανθρώπινη σκοπιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου