Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε τούτον τον τόπο, ασφαλώς δεν μπορούν να περιοριστούν στις στρεβλώσεις της οικονομίας, την αναδιάρθρωση του Κράτους, τις αποκρατικοποιήσεις και τις απαραίτητες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Μεταρρύθμιση χρειάζεται (κι αυτή άμεση) και στο πολιτικό σύστημα.
Η μείωση του αριθμού των βουλευτών, επί παραδείγματι, κατά εκατό, είναι κάτι που δεν απαιτεί παρά μόνο έναν υπουργικό νόμο.
Η χώρα θα εξοικονομήσει
αρκετά χρήματα, τόσο από τις αμοιβές, όσο και των παρελκόμενων που σήμερα απαιτούνται για κάθε βουλευτή.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ξεκίνησε ως ιδέα στο διαδίκτυο και την υιοθέτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Βλέπετε, η συντεχνία των βουλευτών είναι εξ ίσου ισχυρή με τις αντίστοιχες που κακομεταχειρίζονται την ισχύ τους και ταλαιπωρούν τον τόπο.
Επιπλέον, εκείνο που θα μπορούσε να γίνει αμέσως, είναι η κατάργηση της πολυσταυρίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Το μέτρο, το είχε εισηγηθεί ομάδα επιστημόνων (Θ. Διαμαντόπουλος, Ν. Αλιβιζάτος, Ηλ. Νικολακόπουλος, Γ. Σωτηρέλης) στην επεξεργασία του νέου εκλογικού νόμου που είχε ζητήσει ο Γιάννης Ραγκούσης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Όταν μετακόμισε στο υπουργείο Μεταφορών, όλα ξεχάστηκαν.
Η πολυσταυρία σε πολλές εκλογικές περιφέρειες αποτελεί σημείο πολιτικής φαυλότητας, συναλλαγής, ακόμη και τοπικών εκβιασμών.
Αποτελεί και εργαλείο ευνουχισμού λιγότερο ισχυρών υποψηφίων από τους βουλευτές -«προύχοντες» ή βουλευτές - νονούς διαφόρων εκλογικών περιφερειών.
Συν τοις άλλοις αποτελεί και προπύργιο ρουσφετολογικών πρακτικών.
Τα ψηφάκια γίνονται αντικείμενα ανταλλαγών με λογής λογής ανταλλάγματα.
Αφού, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα δεν δείχνει διατεθειμένο να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών, θα μπορούσε τουλάχιστον να αντιμετωπίσει την παθογένεια της πολυσταυρίας…
Όμως, φοβόμαστε ότι δεν ακούει ότι διακυβεύει τα συμφέροντά του….
Ολέθρια άποψη! Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Κάθε μονοπώλιο είναι εναντίον του καταναλωτή. Η μονοσταυρία ευνοεί τη ρουσφετολογία και πλήττει την αξιοκρατία! Κάθε ψηφοφόρος έχει κάποιο υποψήφιο που του χρωστάει ρουσφέτι ή που του τάζει ρουσφέτι ή που του είναι κοντινός (γείτονας, συγγενής, κουμπάρος, φίλος φίλου κλπ). Ένας άξιος που χαίρει γενικής φήμης θα πατώσει γιατί δεν είναι καλός σ΄αυτά. Αντίθετα, στην πολυσταυρία, ο ψηφοφόρος θα βάλει σταυρό στον κουμπάρο, αλλά θα βάλει κι ένα δεύτερο σταυρό στον άξιο που έχει ακούσει ότι αξίζει. Έτσι ο κάθε Μαυρογυαλούρος θα ψηφιστεί από το χωριό του και τους κουμπάρους του, ενώ ο άξιος θα ψηφιστεί από όλα τα χωριά της εκλογικής του Περιφέρειας και θα υπερισχύσει τελικά. Κατά την ίδια λογική, δεν μπορούν οι επαγγελματίες της πολιτικής να ελέγξουν τις ψήφους στις μεγάλες περιφέρειες όπως το κάνουν στις μικρές (μονο & ολιγοεδρικές). Για μένα, αν θέλουμε να υπερισχύουν οι αξίες, χρειάζεται ευρεία περιφέρεια και ελεύθερη σταυροδοσία. Ένα ποτήρι νερό δηλητηριάζεται πολύ ευκολότερα από μια λίμνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την πολυσταυρία συμφωνώ. Αλλά με την ευρεία περιφέρεια όχι, γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι αθέμιτος, υπέρ των εκατομμυριούχων και των διαπλεκομένων. Πώς να ανταπεξέλθουν οι υποψήφιοι στα υπέρογκα έξοδα της Β΄Αθηνών π.χ. αν δεν είναι ζάπλουτοι ή αν δεν τα πιάσουν χοντρά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως οι μονοεδρικές περιφέρειες χωρίς σταυρό, όπως στην Αγγλία, είναι καλύτερες; Να ξέρουμε καλά το βουλευτή μας και να τον έχουμε όλη την τετραετία κοντά μας. Ακόμα και τα ρουσφέτια και τα σκάνδαλα θα είναι πολύ δυσκολότερα, γιατί στη μικρή κοινωνία γίνονται εύκολα αντιληπτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια άποψη είναι πεδίο διαλόγου και ποτέ ολέθρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη κι όταν είναι ολοκληρωτική.
Παρακαλώ, επειδή τούτος ο ιστότοπος είναι ένας από τους ελάχιστους που έχουν όνομα και επώνυμο διαχειριστή και εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τις απόψεις του, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα λογής λογής ψευδώνυμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι"κουκούλες" δεν μας ταιριάζουν και πολύ περισσότερο δεν μας εκφράζουν.