Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το ΚΚΕ διαγράφει το Facebook

Γράφει
ο Λάμπρος Σταυρόπουλος


Δράση πρακτόρων (!) στο εσωτερικό του κόμματος «βλέπει» ο Περισσός, όπως προκύπτει από εσωκομματικά «σημειώματα» που στέλνει στις οργανώσεις του, ενώ παράλληλα εξαπολύει πόλεμο κατά του «ηλεκτρονικού φραξιονισμού», όπως χαρακτηρίζεται, απαγορεύοντας στα μέλη του ακόμη και τη χρήση του Facebook.
Την ίδια ώρα η μπλογκόσφαιρα έχει μετατραπεί σε πεδίο εσωκομματικών αντιδράσεων σχετικά με τις επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία έχει σημάνει
 «κόκκινο συναγερμό» για την «επαγρύπνηση» των μελών έναντι όσων εμφανίζονται επιρρεπείς στην υιοθέτηση «μικροαστικών αντιλήψεων» που στρέφονται κατά των «συμφερόντων του κόμματος».
Πάντως, βάσει των όσων βλέπουν το φως της (διαδικτυακής) δημοσιότητας, διάχυτος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κομματική βάση, ενώ οριακή εκδήλωση των αντιφάσεων που ταλανίζουν το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς ήταν η πρόσφατη καταγγελία του «κινήματος της πατάτας» από την ηγεσία του ΚΚΕ και η άμεση αναδίπλωση στην οποία εξαναγκάστηκε λόγω των αντιδράσεων που πυροδοτήθηκαν.

Μετά τον κ. Αλ. Χαλβατζή, στέλεχος της νεότερης γενιάς που αποχώρησε από το ΚΚΕ δημοσιοποιώντας μέσω του προσωπικού ιστολογίου του το κείμενο που είχε απευθύνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος καταγγέλλοντας «εκτροπή του ΚΚΕ» από τις αρχές του και «αλλοίωση των χαρακτηριστικών» του, βάλλοντας ευθέως κατά εκείνων «που ιδεολογικά, πολιτικά και ηθικά ήταν (ή εξελίχθηκαν σε) λαθρεπιβάτες στο ΚΚΕ (και), έχουν μετατραπεί σε τιμονιέρηδες και κουμανταδόρους», έκαναν την εμφάνισή τους σε άλλο blog (goodmorninglenin.wordpress.com) νέες ανώνυμες αναφορές στην εσωκομματική κατάσταση που επικρατεί, αλλά και καταγγελίες με αφορμή πρόσφατο άρθρο-«γραμμή» στον κομματικό Τύπο του κορυφαίου στελέχους κ. Δ. Γόντικα, ότι η ηγετική ομάδα «θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου» στο ΚΚΕ.

Αυτό ωστόσο που κυρίως προβληματίζει τον Περισσό είναι οι διαρροές που γίνονται πλέον μέσω του Διαδικτύου διαφόρων κομματικών «μυστικών», όπως οι αναφορές στα εμπιστευτικά εσωκομματικά σημειώματα που κατευθύνει η ηγεσία τους τελευταίους μήνες στις κομματικές οργανώσεις προς γνώση και... συμμόρφωση.
«Επαγρύπνηση» και αλληλοκαρφώματα
Σύμφωνα λοιπόν με τις διαρροές αυτές, η ηγεσία έχει «κατεβάσει» στις οργανώσεις «σημειώματα», η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώνεται από τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός των κομματικών τειχών, τα οποία εμφανίζονται να «καλούν σε "επαγρύπνηση"» με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το εν λόγω blog, να έχει δημιουργηθεί «ένα φοβικό κλίμα αλληλοκαρφώματος, όπου οποιοσδήποτε τολμήσει να εκφράσει διαφορετική γνώμη χαρακτηρίζεται μικροαστός, οπορτουνιστής, φραξιονιστής, αντικομματικός και στις χειρότερες περιπτώσεις πράκτορας».
Facebook και... λαϊκή πολιτοφυλακή
Μεταξύ των «σημειωμάτων» αυτών, υπάρχει κείμενο «Για τον ηλεκτρονικό φραξιονισμό» που απαγορεύει στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να κάνουν χρήση του Facebook, όπως στο κείμενο «Για την επαγρύπνηση» που μιλάει για στελέχη και μέλη του κόμματος τα οποία υιοθετώντας μικροαστικές αντιλήψεις αντιπολιτεύονται την ηγεσία.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο εν λόγω κείμενο περί επαγρύπνησης επισημαίνεται ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΚΚΕ να «βγει» στην παρανομία, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός «ιμπεριαλιστικού πολέμου» με γειτονική χώρα και θύτη ή θύμα την Ελλάδα, με την επισήμανση μάλιστα ότι το κόμμα δεν θα λάβει μέρος σε αυτόν, αλλά θα οργανώσει το «λαϊκό μέτωπο» και θα συγκροτήσει «λαϊκή πολιτοφυλακή»!
Τυποεκδοτική και κριτική στην Κούβα
Ενα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει τις οργανώσεις του ΚΚΕ είναι και εκείνο της Τυποεκδοτικής, της εκδοτικής επιχείρησης του κόμματος η οποία έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Σε σχετικό σημείωμα ενημερώνονται τα μέλη για 200 απολύσεις εργαζομένων καθώς και για τους ομίλους με τους οποίους συνεργαζόταν η εταιρεία, ενώ με άλλο ειδικό εσωοργανωτικό σημείωμα πληροφορήθηκαν οι οργανώσεις ότι η έκδοση του βιβλίου του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» κ. Ν. Μπογιόπουλου για την οικονομική κρίση (με τίτλο «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε», εκδόσεις Λιβάνη) εκδόθηκε παρά τη θέληση της ηγεσίας και ασκείται η δέουσα κριτική.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα εσωκομματικά «σημειώματα» είναι εκείνο στο οποίο ασκείται κριτική στο «αδελφό» ΚΚ Κούβας και την ηγεσία του ότι μέσω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί οδηγεί τη χώρα στον καπιταλισμό.
«Προειδοποιήσεις» Γόντικα
«Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν άντεξαν, υποχώρησαν και αρκετοί πέρασαν απέναντι και πολέμησαν το Κόμμα ή το πολεμούν από αντίπαλες θέσεις ή από εχθρικές προς το κόμμα ιδέες και αρχές και ιδιαίτερα όσοι διώχθηκαν από αυτό ύστερα από συστηματική και σκόπιμη παραβίαση του καταστατικού, των κανόνων και αρχών λειτουργίας» είναι ο αντίλογος του Περισσού διά στόματος του κ. Γόντικα στις φωνές που διαφοροποιούνται. Όπως έγραφε στο επίμαχο άρθρο-«προειδοποίηση», «η εναντίωση στις συλλογικές (κομματικές) αποφάσεις, η αμφισβήτησή τους, δεν είναι δείγμα ούτε υγείας ούτε ευθύνης, αλλά εγωισμός στο τετράγωνο».

Πάντως οι «αντιρρησίες» χαρακτηρίζουν τις απόψεις του κ. Γόντικα «ένα ακόμη επεισόδιο στον κατήφορο που έχει πάρει η ηγεσία του ΚΚΕ, έντρομη από τη συνεχώς εντεινόμενη αμφισβήτησή της από μεγάλο τμήμα της οργανωμένης βάσης και των ψηφοφόρων του που καλούν εδώ και τώρα να υλοποιηθεί η απόφαση του Συνεδρίου για το Μέτωπο και να μπει τέλος στον σεχταρισμό, στην άρρωστη διαπάλη για το ποιος από τα κόμματα της Αριστεράς θα κυριαρχήσει στο πτώμα του λαού και στα ερείπια που αφήνει πίσω του το μνημόνιο».


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου