Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η Φώφη και τα ισχυρά ονόματα του ΠαΣοΚ που μένουν εκτός!

Η Φώφη Γεννηματά, είναι ένα πρόσωπο που χωρίς ουδέποτε να κάνει κάτι σημαντικό για την κοινωνία, απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα. Από τα περίεργα και άκρως αντιφατικά της πολιτικής μας ζωής, μα απολύτως πραγματικό. Η ανάληψη των καθηκόντων εκπροσώπου Τύπου από την Φώφη Γεννηματά στο νέο βενιζελικό ΠαΣοΚ, αποτελεί μια τεράστια άσκηση ισορροπιών εντός του κινήματος. Η Φώφη Γεννηματά μιλάει την κλασική πασοκική γλώσσα. Λέει, λέει, λέει χωρίς να λέει τίποτα. Ταυτοχρόνως, κινητοποιεί τα αντανακλαστικά εκείνων που
 «μεγαλούργησαν» (στην «χρυσή» για το ΠαΣοΚ και μαύρη για τον τόπο δεκαετία του ογδόντα) σε κλαδικές, τοπικές και λοιπές άκρως κομματικές διεργασίες.
Διευκολύνει τον Ευ. Βενιζέλο και σε κάτι ακόμη. Με την τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ελευθερώνεται μια θέση από την Α΄ Αθηνών, όπου προβλέπεται να γίνει «σφαγή» και να μείνουν εκτός Βουλής 6-7 από τα κορυφαία στελέχη του κινήματος.
Συγκεκριμένα, αναλόγως του πανελλαδικού ποσοστού που θα λάβει το ΠαΣοΚ, θα εξαρτηθεί και η προσωπική πορεία στελεχών με πορεία 15, 17 και 20 ετών στη Βουλή.
Αν το ΠαΣοΚ δεν ξεπεράσει το 20%, τότε θα εκλέξει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 14 βουλευτές από τους 42 που διαθέτει σήμερα. Δηλαδή, θα μείνουν εκτός 28 από τους νυν βουλευτές του, οι περισσότεροι των οποίων αποτελούν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του!
Η προσεκτική ανάγνωση του εκλογικού νόμου, καταδεικνύει ότι:
 Στην Α΄ Αθηνών δεν θα εκλέξει περισσότερους από 2 βουλευτές, έναντι 8 σημερινών.  Δηλαδή, 6 εκ των Σκανδαλίδη, Διαμαντοπούλου, Παπουτσή, Τσούρα, Παπουτσή, Π. Οικονόμου, Αλευρά, Γερουλάνου δεν θα είναι στη νέα Βουλή. Ενδέχεται, όμως, να μην είναι οι 7 από τους ανωτέρω αν, όπως λέγεται, προτιμήσει την συγκεκριμένη περιφέρεια ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό.
Στην Β΄ Αθηνών, τα πράγματα είναι εξ ίσου δυσοίωνα. Με ποσοστό κάτω ή κοντά στο 20%, το ΠαΣοΚ θα εκλέξει 6 βουλευτές έναντι 20 το 2009. Δηλαδή, θα μείνουν εκτός 14 βουλευτές, οι περισσότεροι των οποίων είναι υπουργοί. Συγκεκριμένα. Παρά το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει για «άλλες πολιτείες» (διαγραμμένοι ή προσχωρήσαντες σε άλλα κόμματα) 7 βουλευτές, το πιθανότερο είναι να «ακουστούν» κανόνια με τη μη εκλογή πολλών.  Οι περισσότεροι εκ των (με τη σειρά εκλογής του 2009) Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Απόστολου Κακλαμάνη, Μίμη Ανδρουλάκη, Πέτρου Ευθυμίου, Τηλέμαχου Χυτήρη, Γιώργου Κουτρουμάνη, Άννας Νταλάρα, Κώστα Γείτονα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Γιάννη Βούρου, Γ. Χαραλαμπόπουλου, Χρήστου Πρωτόπαπα, δύσκολα θα ξαναδούν τα έδρανα της Βουλής. Μαζί τους και οι Βάσω Παπανδρέου (που έχει δηλώσει ότι δεν θα μετέχει), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ είναι άγνωστο αν θα μετέχει των ψηφοδελτίων η Μιλένα Αποστολάκη για την οποία υπάρχουν σφοδρότατες αντιρρήσεις για την επιστροφή της. Άγνωστο, ακόμη, είναι τι θα συμβεί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τον οποίο, εκτός της Β΄ Αθηνών έχει ακουστεί το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στην περιφέρεια Αττικής, ενώ διαρρέεται από το περιβάλλον του ότι σκέπτεται να μη πολιτευθεί και ήδη αναζητεί εργασία στο εξωτερικό! Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα εκτεθούν και ο Δημήτρης Ρέππας, αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης. Σφαγή!
Εξίσου δυσοίωνα είναι τα προβλεπόμενα και στην Α΄Θεσσαλονίκης, όπου  προβλέπεται ότι το ΠαΣοΚ θα κερδίσει 2 έδρες. Συνεπώς κι αν παραμείνει στην περιφέρεια ο Ευ. Βενιζέλος (εκλέγεται πλέον χωρίς σταυρό), θα εκλεγεί ένας εκ των Χρύσας Αράπογλου, Γιάννη Μαγκριώτη, Εύας Καϊλή και Σπύρου Βούγια.
Στην περιφέρεια Αττικής, η πιθανότερη εκδοχή (επαναλαμβάνουμε με ποσοστά του ΠαΣοΚ στο 20%) είναι να κερδηθούν 2 έδρες. Με δεδομένο ότι αποχωρεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος και έχει διαγραφεί ο Βασίλης Οικονόμου, μάλλον θα εκλεγεί εύκολα η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Προβληματική θεωρείται ακόμη κι η μια έδρα της Α΄ Πειραιά, όπου θα «παλέψουν» ο βενιζελικός Δημήτρης Καρύδης, με τον Μανώλη Μπεντενιώτη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στη Β΄ Πειραιά, όπου για την πιθανή μια έδρα θα «συγκρουστούν» ο βενιζελικός Δημήτρης Λιντζέρης, με τους έλκοντες καταγωγή από το «βαθύ» ΠαΣοΚ, Γρηγόρη Νιώτη και Γιάννη Διαμαντίδη. 
 Όμως, υπάρχει πλέον το σοβαρότατο ενδεχόμενο να μείνει το ΠαΣοΚ χωρίς βουλευτή –για πρώτη φορά από το 1981- σε περισσότερες από 15 περιφέρειες.
Επί παραδείγματι, δύσκολα θα εκλεγεί στη Ροδόπη ο Γιώργος Πεταλωτής, στη Μαγνησία οι Ροδούλα Ζήση και Γιάννης Καρτάλης, ενώ χωρίς βουλευτή πιθανότατα θα παραμείνει η Καρδίτσα (Νίκος Σαλαγιάννης και Ντίνος Ρόβλιας), Καβάλα (Δ. Παπουτσής, Μ. Τιμοσίδης, Σ. Εμινίδης), Ημαθία (Α. Γικόνογλου, Α. Τόλκας, Α. Σιδηρόπουλος), Κορινθία (Π. Μπεγλίτης, Κ. Φαρμάκη, Α. Μανωλάκης), Πιερία (Μ. Μίχου, Α. Παπαγεωργίου- ενώ ο Αμοιρίδης προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ-),  Βοιωτία (Άρια Αγάτσα, Βαρ. Τσόνογλου). Φυσικά και όλες οι μονοεδρικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου