Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Αυτές είναι οι αγορές και οι… «τοκογλύφοι»!

Δεν υπάρχει κανάλι για κανάλι, εφημερίδα για εφημερίδα, ραδιόφωνο για ραδιόφωνο που να μη κατακεραυνώνουν τους περίφημους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών.
Για τους περισσότερους, ακόμη και πολιτικούς (κυρίως από την Αριστερά), αυτοί οι κερδοσκόποι είναι υπεύθυνοι για το χρέος μας, ενώ ουκ ολίγοι τους αποκαλούν ειρωνικά τοκογλύφους.
Έτσι, έχει γίνει πλέον συνείδηση στην κοινωνία, ότι για όλα ευθύνονται οι….τοκογλύφοι δανειστές μας, που για το μόνο που νοιάζονται είναι
 το κέρδος και την…υπονόμευση της …εθνικής κυριαρχίας και…ευημερίας μας.
Οι περισσότεροι φαντάζονται κάποια μεγάλα ιδιωτικά γραφεία – τραπεζικά ή επενδυτικά – με κοιλαράδες καπιταλιστές ως αφεντικά.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που …φαντάζονται ή ελπίζουν πως αν η Ελλάδα έστρεφε την πλάτη της στις αγορές θα έβρισκε συμπαράσταση από φιλικά κράτη που θα ήθελαν να μας βοηθήσουν, όπως η Κίνα και η Ρωσία!

Φυσικά, όλα αυτά είναι μύθοι που σκοπό έχουν την παραπληροφόρηση των αδαών.
Κι αυτό επειδή ένας στοιχειωδώς ενημερωμένος πολίτης θα γνώριζε ότι π.χ. η Ρωσία, έχει απόθεμα μισό δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή κάτι περισσότερο από το χρέος μας προ «κουρέματος.
Πως θα βοηθήσει, λοιπόν, την Ελλάδα;
Πολύ περισσότερο όταν δεν μπόρεσε να δώσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασωθεί η πιο στενή της φίλη και σύμμαχος, η Λευκορωσία.

Η αλήθεια είναι ότι οι περίφημες αγορές, οι αποκαλούμενοι διεθνείς τοκογλύφοι και κερδοσκόποι, είναι οι χώρες που έχουν τα μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα.
Αυτές οι χώρες, σωρεύοντας  τεράστια ποσά, από τις εξαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων, τα διοχετεύουν στους δανεισμούς άλλων χωρών μέσω του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με τρόπο απολύτως επικερδή και καθαρά επιχειρησιακό.

Ενώ η διαχείριση της περιουσίας που διαθέτουν γίνεται εντελώς στο παρασκήνιο, με ελάχιστους να γνωρίζουν τις ακριβείς τοποθετήσεις των χρημάτων τους, είναι δεδομένο πως οι επενδυτικές τους κινήσεις παίζουν τεράστιο ρόλο στις διακυμάνσεις των χρηματαγορών σε ολόκληρη την υφήλιο.
Δύο είναι κυρίως τα βασικά χαρακτηριστικά των κινήσεων των sovereign wealth funds (κρατικά επενδυτικά ταμεία).
Το ένα είναι ο καταλυτικός τους ρόλος στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Αν και κινούνται στο σκοτάδι διαχειρίζονται ιλλιγγιώδη ποσά (θα φθάσουν σύντομα τα 13 τρις δολ συνολικά !!) που μπορούν, σε κλάσματα δευτερολέπτου, να αλλάξουν τα δεδομένα σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη. Έχοντας σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση κερδών για τα χρήματα που τοποθετούν, δεν έχουν τις οποιεσδήποτε αναστολές για τις αποφάσεις που παίρνουν. Για την εκπλήρωση αυτών των στόχων τα sovereign funds έχουν τοποθετήσει μεγάλα ποσά σε γνωστά χρηματιστηριακά και επενδυτικά γραφεία (λ.χ. hedge funds) ώστε να μπορούν να εκμεταλλευθούν την γνώση και την εμπειρία τους από την συμπεριφορά των διεθνών αγορών.
Πολύ συχνά παρατηρείται να γίνονται επικλήσεις στη βοήθεια οικονομικά ισχυρών σήμερα κρατών για την αντιμετώπιση του «αδηφάγου», κατά κάποιους, χρηματιστηριακού κεφαλαίου.
Και την ίδια ώρα να διαπιστώνεται, από όσους παρατηρούν τις οικονομικές κινήσεις πίσω από τίτλους και πρωτοσέλιδα, πως τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία των χωρών αυτών είναι στενά συνδεμένα με τους αδίστακτους «κερδοσκόπους» που κάποιοι κατηγορούν.
Η Κίνα, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 2 δις. λίρες στο αμερικανικό Blackstone Group και 600 εκ λίρες στη Λονδρέζικη ιδιωτική επενδυτική εταιρία Apax Partners.
Το Αμπου Ντάμπι έχει τοποθετήσει 1,1 δις λίρες στο περίφημο αμερικανικό Carlyle Group κι έχει αγοράσει το 40% της διάσημης επενδυτικής εταιρίας Apollo Management που διευθύνει ο Leon Black.
H Σιγκαπούρη έχει επενδύσει 4 δις λίρες στο TPG Capital από το Τέξας (Φορτ Ουώρθ) το περιβόητου επενδυτή Ντέηβιντ Μπόντερμαν.
Το Κουβέιτ έχει τοποθετήσει κάπου 500 εκ λίρες στη Νεοϋορκέζικη εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock.
Και ουκ ολίγοι άλλοι.
Αυτά τα τεράστια κρατικά επενδυτικά σχήματα, είναι στο πλευρό ή πίσω από δεκάδες δυτικές εταιρείες.
Το China Investment Corporation, μέσω διάφορων διακλαδώσεών του, έχει δημιουργήσει ένα ιδιωτικό ταμείο αξιών με την Morgan Stanley ενώ η κυβέρνηση της Σαγκάης με το Blackstone Group έχουν συστήσει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο ισχύος 466 εκ λιρών αλλά σε γιουάν (κινέζικο νόμισμα).
Τα αντίστοιχα ταμεία άλλων χωρών (Κατάρ, Σ. Αραβία, Νορβηγία κα) έχουν κάνει εξ ίσου εντυπωσιακές οικονομικές κινήσεις.
Γενικά, οι διεθνείς αγορές σήμερα σε μεγάλο βαθμό απαντούν σε ερεθισμούς οικονομικούς που σαν αφετηρία έχουν τις επενδυτικές επιδιώξεις κρατικών χρηματο-οικονομικών συμφερόντων.
Σε όλο αυτό το «παιγνίδι», κορυφαία θέση καταλαμβάνουν οι σκοποί και οι πολιτικές επιδιώξεις που προωθούνται.
Επί παραδείγματι, το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι και η Σαουδική Αραβία, προωθούν αντι-ισραηλινές και μουσουλμανικές ατζέντες.
Η Νορβηγία απαιτεί την υιοθέτηση των δικών της ανθρωπιστικών αξιών.
Η Ρωσία, «παίζει» με όποιον ενοχλεί τις ΗΠΑ.
Η Κίνα φροντίζει να διευρύνει την επιρροή της, ενώ χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν επιχειρούν με τα έσοδά τους από τα πετρέλαια να «αγοράζουν» ανοχή για τα καθεστώτα τους.

Όλοι αυτοί, τώρα με το κλείσιμο του PSI, θα κερδίσουν τεράστια ποσά, αφού έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Θα «παλέψουν», όμως να κερδίσουν και από άλλη πηγή.
Δηλαδή, αναμένεται να το αμφισβητήσουν αφού έχουν συνάψει και ασφάλιστρα κινδύνου (cds).
Αυτές, λοιπόν, είναι οι περίφημες αγορές. Για να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου