Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Έλλειψη προσωπικού θα έχει…»


Γράφει
ο Πάσχος Μανδραβέλης

Στην ταινία «Τα κίτρινα γάντια» ο Γιάννης Γκιωνάκης, που υποδύεται ένα αξιαγάπητο και κάπως πνευματικά καθυστερημένο νέο παιδί, έχει βρει την ασθένεια που μαστίζει τους πάντες. Είναι κάποια έγκυος; «Σκουληκουειδίτη, θα έχει», λέει με την έρρινη προφορά του.
Βλέπει αυτοκίνητο με σκασμένο λάστιχο;
«Σκουληκουειδίτη, θα έχει» είναι η γνωμάτευσή του.
Στην Ελλάδα όλα τα προβλήματα ανάγονται στην έλλειψη προσωπικού. Έχουμε αναλογικά τους περισσότερους δάσκαλους και καθηγητές στον δυτικό κόσμο και παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται κενά στα σχολεία.
Η Φινλανδία έχει αναλογικά τους μισούς από την Ελλάδα δάσκαλους και
 πρωτεύει στη διεθνή κατάταξη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η Ελλάδα με τους διπλάσιους πατώνει. «Έλλειψη προσωπικού θα έχει», αποφαίνονται όλοι με ύφος Γκιωνάκη.
Δεν δουλεύουν οι εφορίες; «Έλλειψη προσωπικού θα έχει».
Κάνει ο πολίτης τρεις μήνες να πάρει ένα χαρτί; «Έλλειψη προσωπικού θα έχει» είναι η απάντηση. Ληστεύουν ένα μουσείο; «Έλλειψη προσωπικού θα έχει» είναι η πρώτη διάγνωση και οι συνδικαλιστές τρέχουν να παρουσιάσουν οργανογράμματα με ελλείψεις χιλιάδων φυλάκων.

Ο αποπροσανατολισμός είναι αποτελεσματικός ως κόλπο δημοσίων σχέσεων διότι κανείς δεν έχει τις γνώσεις να αμφισβητήσει τις ελλείψεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα της ληστείας στην Ολυμπία πέρασε σαν κομήτης από τον δημόσιο διάλογο και δεν μάθαμε ποτέ τι πραγματικά πήγε στραβά.
Δεν ξέρουμε πόσοι αρχαιοφύλακες λείπουν· απλώς ελπίζουμε να ξέρει το κράτος πόσοι είναι. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλη την Ελλάδα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ) κατήγγειλε ότι «η απαράδεκτη πολιτική της εφεδρείας και της μείωσης προσωπικού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα... παραδίδει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας στα χέρια αδίστακτων ληστών και οπλοφόρων θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων».
Επεσήμανε δε στην ίδια ανακοίνωση ότι «είναι γνωστό πως ένας φύλακας ίσον κανένας φύλακας».
Πολύ σωστά.
Μόνο που η ΠΟΕ - ΥΠΠΟ ξέχασε κάτι να αναφέρει.
Την ώρα της ληστείας έπρεπε στον χώρο να βρίσκονται τρεις φύλακες αντί μιας, όπως έγινε.
Το ενδιαφέρον στην ίδια ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ είναι το ακόλουθο απόσπασμα:
«Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία ως εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού προτάσσουμε το πολιτιστικό συμφέρον και αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν θα επιτρέψουμε οι αγορές και οι εκπρόσωποί τους να συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας που είναι και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ευρώπης».

Αν και δεν καταλαβαίνουμε τι σχέση έχουν «οι αγορές και οι εκπρόσωποί τους» (είναι μάλλον το γαρνίρισμα σε κάθε βαρύγδουπη συνδικαλιστική ανακοίνωση), περισσότερο θέτει σε κίνδυνο την πολιτιστική μας κληρονομιά ένας υπάλληλος που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του παρά η Μέρκελ που είναι χιλιόμετρα μακριά και -στο κάτω κάτω της γραφής- έχει άλλες δουλειές από να φυλάει τα δικά μας αρχαία.
Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος τρόπος επιτήρησης και στην αρχαιοφύλαξη, ώστε να γίνεται ολόκληρη και όχι κατά το ένα τρίτο.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου