Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μια βόλτα στην πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ…για καφέ και κουβέντα

Πως βλέπουν οι Γάλλοι
τους υποψηφίους των εκλογών.
Τι λένε για τον DSK,
τη Λεπέν και τον Σαρκοζί.

Συζητούσαμε προσφάτως με φίλη που κατοικεί και εργάζεται στη Γαλλία, για τις πιθανότητες των τριών υποψηφίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012.
Σε μια εποχή που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την κρίση χρέους και ο ευρωσκεπτικισμός γίνεται ικανό ρεύμα, το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών είναι κρίσιμο. Πολύ περισσότερο που η ενότητα της Ευρώπης δεν είναι διασφαλισμένη, ενώ έχουμε
 εισέλθει σε μια εποχή έντονης εθνικιστικής έξαρσης…
Μεταφέρω, όσο γίνεται πιστότερα τις απόψεις της:
 «Στη Γαλλία και τους σοσιαλιστές της, κυριαρχεί η λογική του παραλόγου.
Φαίνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία να ηγηθεί ο DSK (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Γάλλοι τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν). Φαίνεται ότι τόσο ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, όσο και Φρανσουά Ολάντ (σ.σ. πρώην σύντροφος της Σεγκολεν Ρουαγιάλ), έχουν αποδεχθεί την πρωτοκαθεδρία του DSK.
Κι αυτό επειδή εκτιμούν ότι μπορεί να εμβολίσει τον κεντρογενή χώρο, ο οποίος θεωρητικά είναι ταγμένος υπέρ του Νικολά Σαρκοζί…Όμως, ο DSK, μπορεί να διεισδύσει στο κεντρογενές ακροατήριο, αλλά δύσκολα μπορεί να πείσει το δικό του, το σοσιαλιστικό.
Στη Γαλλία δεν παράγουν κουτόχορτο, ούτε ψηφίζουν πελατειακά.
Πως θα αποδεχθεί ο Γάλλος σοσιαλιστής, τον άνθρωπο που εισπράττει εκατομμύρια από το ΔΝΤ;
Πως θα αποδεχθεί τη χλιδή της ζωής του, με τις πανάκριβες βίλες και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα;
Πως θα πείσει το σοσιαλιστικό προλεταριάτο ότι είναι ο άνθρωπός του;
Πως θα προσεγγίσει την εργατική τάξη; Με την Πόρσε και τις πανάκριβες τσάντες που κρατάει η γυναίκα του;
Έχει, όμως, το πλεονέκτημα , ότι “παίζει” μόνος του.

Όσο για τη Λεπέν, ξέρεις πόσους σοσιαλιστές γνωρίζω, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μαζί της;
Βλέπεις είναι και η ιστορία της που κτυπά τις ευαίσθητες καρδιές των Γάλλων.
Η Μαρίν Λεπέν, είναι η μικρότερη κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν και πέρασε όλα τα σχολικά της χρόνια σε «απομόνωση» από τους συμμαθητές της, επειδή είχε μπαμπά ακροδεξιό και φασίστα.
Όταν δε, χώρισαν οι γονείς της, είδε τη μητέρα της να φωτογραφίζεται γυμνή στο «Πλέιμπόι», με αποτέλεσμα να της λένε, εκτός από τον πατέρα και για τη μητέρα της, διάφορα κακότροπα και κακεντρεχή σχόλια.
Σαν να μην έφθαναν αυτά, έβλεπε τον πατέρα της να την αγνοεί συστηματικά και να δείχνει ότι προτιμά τη μεγαλύτερη αδελφή της να τον διαδεχτεί στο κόμμα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως ανθρώπινη και κοντά στις αγωνίες της εργατικής αλλά μεγάλου μέρους της αστικής τάξης, την έχουν καταστήσει πόλο έλξης και ίσως να είναι ο μεγαλύτερος ρυθμιστής των εκλογών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι μπορεί ν’ αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τον Σαρκοζί!
Εκτός της ανθρωπιάς που αποπνέει, είναι πολύ προσεκτικότερη από τον πατέρα της.
Δεν αρνείται το Ολοκαύτωμα, έχει ήπιο λόγο στο μεταναστευτικό, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να αναχαιτιστεί για να προστατευθεί το εργατικό δυναμικό της χώρας της, ενώ αντιμάχεται με επιχειρήματα και όχι συνθήματα την γαλλική πολιτική ελίτ…

Κι ο Σαρκοζί;
Θα σου πω αυτό που λέμε στην Ελλάδα.
Αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα, κλάψτα Χαράλαμπε!
Με τα τωρινά δεδομένα είναι εγκλωβισμένος.
Η δημοτικότητά του είναι κάτω από το 30% και κάτω από τη Λεπέν, ενώ σε όλες τις σκέψεις και προβληματισμούς του, τη βρίσκει μπροστά του.
Τι να κάνει; Αν επιχειρήσει να ανοίξει διάλογο για το μεταναστευτικό και διαγκωνιστεί σε ξενοφοβία με τη Λεπέν, θα ανοίξει μέτωπο και με τους κεντρώους. Αν επιχειρήσει αριστερόστροφη στροφή, θα εκχωρήσει στη Λεπέν τους δεξιούς Γάλλους.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Έτσι, καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού με εξαγγελίες του τύπου “υποχρεωτικά μπόνους στους εργάτες, σε όσες εταιρείες έχουν κέρδη” ή με την επιχειρούμενη αποκατάσταση των σχέσεών του με την δεξιά διανόηση της Γαλλίας.
Ταυτοχρόνως, η Κάρλα περιμένει δίδυμα, όπως γράφουν όλες οι εφημερίδες…και αν αληθεύει η είδηση, το προεδρικό ζεύγος ασφαλώς περιμένει πολλά απ’ αυτά…Μέχρι και να αντιστρέψουν το κλίμα…».





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου