Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τίνος τα συμφέροντα υπερασπίζουν ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα; Πάντως όχι του ποδοσφαίρου!

Η αναβολή της επόμενης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από τη Σούπερ Λίγκα, προκάλεσε χαμόγελα ειρωνείας και προβληματισμό στους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους.
Το ίδιο συνέβη και με την αντίδραση της ΕΠΟ, στην ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου από την Πολιτεία.
Για τους μη γνώστες, αναφέρουμε ότι η Βουλή στο νέο νόμο που ψήφισε για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, επαναθέσπισε την ύπαρξη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, κάτι που η ΕΠΟ και η συντεχνία των ομάδων θεώρησαν ως επέμβαση του Κράτους στα εσωτερικά τους.
Κάτι που απαγορεύεται από την ΦΙΦΑ, αφού θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο.

Πλέον της συντεχνιακής απαγόρευσης από τη ΦΙΦΑ, αφού δεν επιτρέπει σε Κράτη
 και κυβερνήσεις που ψηφίζονται από δισεκατομμύρια πολίτες ανά την υφήλιο, να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στους χώρους ευθύνης τους, η αντίδραση από ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα μόνο ως αντικειμενική δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

  1. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Κράτους, υφίσταται εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα θυμήθηκαν η ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα να αντιδράσουν;
            Το επιχείρημά τους ότι τόσα χρόνια ήταν ανενεργή είναι έωλο.
Κι αυτό, επειδή μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όταν η δυσωδία από όσα αποκάλυψε η δικαιοσύνη ήταν αφόρητη, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα έκαναν τον…ψόφιο κοριό, αν όχι επιχειρούσαν να συσκοτίσουν το θέμα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν εκείνη που έκανε τη δουλειά της και δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής σε έντεκα (έντεκα) ομάδες, που τις εξαφάνισε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.
Τότε,   δεν θίχτηκε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου;
Γιατί δεν πήγαν στην ΦΙΦΑ να το καταγγείλουν;
Απλά, επειδή δεν ήθελαν εκείνες να κάνουν την κάθαρση (δηλαδή την ελάχιστη που έγινε), είτε για να μη τα χαλάσουν (οι διάφορες ποδοσφαιρικές ενώσεις και τα τσιράκια τους) με τους συλλόγους –ψηφοφόρους τους είτε για να μη θίξουν τα διάφορα συμφέροντα.
Τι άλλαξε τώρα και ποιον φοβίζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού;
Πάντως, δεν μπορεί να φοβίζει κανέναν που είναι νόμιμος και κινείται με νόμιμες και κρυστάλλινες διαδικασίες.

      2.   Η αντίδραση της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας στο άρθρο 19 του νέου
Αθλητικού νόμου είναι αστεία, όσο αστεία είναι και η αναβολή -απεργία της επόμενης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.
Κι αυτό επειδή το συγκεκριμένο άρθρο δεν προσθέτει κάτι περισσότερο στα ισχύοντα και αποδεκτά στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Αυτό που λέει το άρθρο 19 είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι δεσμευτικές.
Μα έτσι κι αλλιώς ήταν και πριν.
Κι όχι μόνο αυτό.
Το ίδιο το καταστατικό της Σούπερ Λίγκας αναφέρει σαφέστατα ότι καμιά ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα χωρίς πιστοποιητικό από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Δηλαδή, η ίδια η Σούπερ Λίγκα αναγνωρίζει στο καταστατικό της, την επιτροπή για την…ύπαρξη της οποίας θα απεργήσει.
Κι όχι μόνο η Σούπερ Λίγκα, αλλά και η ίδια η ΕΠΟ!
Πώς; Διαβάστε:
Το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός Βόλου είχε προσφύγει στο Διαιτητικό δικαστήριο κατά της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας επειδή δεν του όριζαν παιγνίδια στο πρωτάθλημα, υποστήριξε ότι επειδή η αθλητική ποινή που του έχει επιβληθεί είναι αφαίρεση βαθμών, η λίγκα όφειλε να τους βάλει να παίζουν κανονικά και όχι να προχωράει το πρωτάθλημα (τότε) με ομάδα Α και ομάδα Β.
Στο δικαστήριο η Σούπερ Λίγκα είχε ένα και μόνο επιχείρημα:
«Συμφώνως με το καταστατικό μας, για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός Βόλου πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό από την ΕΕΑ. Και  έχει!».
Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ έκανε αποδεκτό το επιχείρημα!
Η Σούπερ Λίγκα κέρδισε την υπόθεση και ο Ολυμπιακός Βόλου εξαφανίστηκε.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκεπτικό του το δικαστήριο αναφέρει ρητά ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο (δηλαδή το καταστατικό της Σούπερ Λίγκας), απορρίπτεται η προσφυγή.
Συνεπώς, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι αναγνωρισμένη και από την ΕΠΟ και από την Σούπερ Λίγκα και οι φωνές τους είναι υποκριτικές ή κάτι κρύβουν.
Για να κάνει, μάλιστα πιο πειστική την απεργία της επόμενης Κυριακής η Σούπερ Λίγκα…κοτσάρισε και έναν ακόμη λόγο.
Τη μη συμφωνία ακόμη με τον ΟΠΑΠ, για την… καταβολή  χρημάτων χορηγίας.
Αστεία πράγματα!

Γιατί, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά; Και ποιον ευνοούν;
Όσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι κατά κύριο λόγο ευνοούν τον Ολυμπιακό που «ελέγχει» σε μέγιστο βαθμό τόσο την ΕΠΟ, όσο και τη Σούπερ Λίγκα.
Η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη,  με την απεργία της επόμενης αγωνιστικής,  θα "πάρει ανάσες," αφού αντί να παίξει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 10 Μαρτίου και ανάμεσα στα δυο του ευρωπαϊκά παιγνίδια, θα το παίξει μια εβδομάδα αργότερα.
Δευτερευόντως και από σπόντα, ευνοείται και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έπρεπε να παίξει με τον Παναθηναϊκό (όλως συμπτωματικά πάλι) την επόμενη Κυριακή, τρεις μόλις ημέρες μετά τη ρεβάνς της Τούμπας με την Ουντινέζε!

Πάντως, παρά την απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας για αναβολή –απεργία της αγωνιστικής της επόμενης εβδομάδος, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενστάσεις και φωνές στην ΕΠΟ, συμφώνως με τις οποίες δεν θα ισχύσει η απόφαση.
Πολύ περισσότερο μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την προκλητική απόφαση, αλλά και την αντίδραση του ΟΠΑΠ, του αιμοδότη του ποδοσφαίρου, στελέχη του οποίου εκτιμούν ότι δεν μπορεί ο Οργανισμός να στηρίζει ένα «προϊόν» το οποίο απαξιώνουν με τις μεθοδεύσεις τους οι ίδιες οι ομάδες με τον συνεταιρισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου