Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο μεθοδικός και συναινετικός Παπαδήμος


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας με το νέο πακέτο στήριξης έχει την τελευταία της ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει με άλλη λογική το μέλλον της. Επίσης, είναι ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι «έφυγαν» από την πλάτη του ελληνικού λαού περισσότερα
 από 100 δισεκατομμύρια ευρώ με το «κούρεμα» των ομολόγων.
Οφείλουμε να κάνουμε πολλά. Από εμάς και μόνο εξαρτάται. Κι η μιζέρια που παρουσίασαν τα κόμματα της Αριστεράς αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup, ασφαλώς δεν μπορεί να συνάδει με την ελπίδα και την προοπτική της κοινωνίας και του τόπου. Ούτε οι κοντόφθαλμες και μικροκομματικές της πολιτικές.
Οφείλουμε να τονίσουμε και κάτι ακόμη.
Την παρουσία και κυρίως τη στάση του Λουκά Παπαδήμου.
Εγκλωβισμένος σε μια κυβέρνηση της οποίας τα στελέχη δεν επέλεξε ο ίδιος, άφησε στην άκρη οτιδήποτε θα τον αποπροσανατόλιζε από τον στόχο του και την αποστολή του.
Δεν λαΐκισε ούτε μια στιγμή, είπε τις αλήθειες που οι εν ενεργεία πολιτικοί απέφευγαν και κυρίως δεν έγινε θαμώνας των καναλιών και των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μέχρι σήμερα διάστημα της πρωθυπουργίας του, έδωσε μια –όλη κι όλη- συνέντευξη κι αυτή σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, προκαλώντας την δυσφορία των ελληνικών μέσων τα οποία ήταν συνηθισμένα αλλιώς.
Οι δηλώσεις του ήταν πάντα φειδωλές κι όταν θέλησε να πει κάτι, το έκανε μέσω διαγγελμάτων ή από το κοινοβούλιο.
Δεν μίλησε ούτε όταν κάποιοι τον επέκριναν ότι τάχα ήταν κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, υπονοώντας ότι δεν διαπραγματεύεται σωστά. Τώρα, οι ξένοι παράγοντες και μάλιστα χωρίς κανένας να τους ρωτήσει δηλώνουν ότι καθημερινά είχαν επαφές μαζί του. Τώρα μαθαίνουμε ότι κάποιοι τον επέκριναν ακόμη και για την παρουσία του στο Eurogroup, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχε καμιά δουλειά να παρίσταται ένας πρωθυπουργός σε σύνοδο υπουργών.
Μερικούς, δεν τους πιάνεις ούτε στο κρύο ούτε στη ζέστη.
Η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες απεδείχθη τελικά καταλυτική, αφού πλέον της πιστής εφαρμογής της στρατηγικής του, είχε την ευκαιρία να πείσει εκ του σύνεγγυς τους δύσπιστους εταίρους μας.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τον προκάτοχό του και δείχνει να δικαιώνεται με την επιτυχή έκβαση της αποστολής του. Φάνηκε απολύτως μεθοδικός και ακριβής στην επιχειρηματολογία του, χωρίς να αφήσει τίποτα στην τύχη του. Ξένοι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στην ατζέντα του όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάτι στράβωνε.
Δεν γνωρίζουμε αν η συμφωνία θα βάλει την Ελλάδα σε άλλο δρόμο. Έχουμε εκφράσει την άποψη ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συναίνεση και διαλλακτικότητα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, όλο αυτό το διάστημα και εκτός όσων έκανε, παρέδωσε και μαθήματα συνεργασίας. Έστω και με πρόσωπα που ουδέποτε θα επέλεγε να τοποθετήσει στην κυβέρνησή του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου