Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα και οι απαντήσεις που εμείς αγνοούμε για το PSI

Στην ελληνική κοινή γνώμη, την εβδομάδα που πέρασε πλανώνται πολλά ερωτήματα.
Το πλέον χαρακτηριστικό αφορά αυτό που αναφέρει:
«Γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που της ετέθησαν από τους δανειστές της, καθυστερεί η επικύρωση της συμφωνίας, με προφάσεις που μοιάζουν αστείες;».
Κι ενώ στην πολιτική μας ζωή και στον κατακίτρινο Τύπο μας προβάλλονται ένα σωρό δικαιολογίες ή «επαναστατικοί» φραστικοί βερμπαλισμοί, απόψεις εγκύρων Νομικών κύκλων αναφέρουν ότι
 όλα προκαλούνται από προβλήματα νομικής φύσεως.
Συγκεκριμένα το πρόβλημα αφορά το PSI.
Λέγεται μετ’ επιτάσεως, ότι οι νομικοί που έχουν αναλάβει τη διαδικασία έχουν γνωματεύσει ότι το PSI θα έχει νομικό πρόβλημα, αν ανακοινωθεί πριν να ψηφίσουν τα Κοινοβούλια των Χωρών που συμμετέχουν.
Αν αυτό έχει ισχύ, τότε δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις, αλλά δεν δικαιολογείται η άγνοια που έχει η ελληνική κοινωνία.

Εκτιμήσεις για την άγνοια και τη σιωπή των πολιτικών ταγών μπορούν να γίνουν πολλές.
Οι πλέον χαρακτηριστικές είναι:
  1. Για να γίνουν όλα νομικά κατοχυρωμένα θα πρέπει να υπάρξει χρόνος, άρα να αναβληθούν οι εκλογές. Κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνες μεγάλες μερίδες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τα κόμματα εκτός αυτής, αλλά και μέρος της κοινωνίας.
Όμως, είναι βέβαιο ότι η πιθανή αναβολή των εκλογών, θα εξομάλυνε την διαμορφωμένη εις βάρος της Ελλάδας κατάσταση στο εξωτερικό.
   
  1. Να επιταχυνθούν αμέσως και χωρίς καμιά χρονοτριβή οι μεταρρυθμίσεις και
οι όποιες συμφωνημένες ή απαραίτητες αλλαγές.

  1. Τα δυο προηγούμενα, θα αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στο εξωτερικό και θα
συντελέσουν στην εξασφάλιση μικρότερου βαθμού δυσκολίας στα κοινοβούλια που ήδη έχουν εκφραστεί μεγάλες αντιδράσεις. Αντιδράσεις που υπάρχουν –κατά τα φαινόμενα- και στο ΔΝΤ, από χώρες που δεν επιθυμούν πλέον να χρηματοδοτούν τη σωτηρία μας, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία (τελικά ο Πούτιν κάνει μεγάλο επικοινωνιακό παιγνίδι αφού δηλώνει υπέρ της Ελλάδος αλλά ταυτοχρόνως πιέζει στα όργανα για το αντίθετο).

  1. Για να μπορέσει να ασκηθεί παρασκηνιακή πίεση ούτως ώστε να μπει στο
«παιγνίδι» του PSI και η ΕΚΤ. Κι αυτό, επειδή οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χρέος με την υφιστάμενη κατάσταση θα εξακολουθήσει να μην είναι βιώσιμο.

Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γι αυτά τα σημαντικά ζητήματα και όχι όσα εμείς μαθαίνουμε, δηλαδή, αν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και σε ποιο ποσοστό.
Το όλο ζήτημα χειρίζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει βρει ως μέγιστο σύμμαχο τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, με τον οποίο είναι προφανές ότι μιλάνε την ίδια γλώσσα.

Οι Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν αλλά και όσοι πολιτικοί μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας, έχουν τον λόγο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου