Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ριζοσπαστική πρόταση της Ντόρας

Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, ασφαλώς είναι άκρως ριζοσπαστική και η υλοποίηση της απολύτως επιβεβλημένη.
Αν, μάλιστα, γινόταν μετρήσιμη σε δημοσκοπήσεις ή κάλπες, θα συγκέντρωνε τεράστια ποσοστά αποδοχής από την κοινή γνώμη.
Είναι βέβαιο, ότι σε μια περίοδο που επιβάλλεται να περικοπούν πάσης φύσεως δαπάνες του δημοσίου, η μείωση κατά 100 των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου και των "στρατών" στελεχών που ο καθένας απασχολεί στο γραφείο του, θα δημιουργούσε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Κι όχι μόνο αυτό.
Θα αποκαθιστούσε
 ακόμη και μέρος του χαμένου γοήτρου των πολιτικών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει το παραμικρό ως προς τις οικονομίες του οίκου τους, την ίδια ώρα που οριζοντίως και χωρίς καμιά κοινωνική δικαιοσύνη αποφασίζουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή ακόμη και σε κάποια στοιχειώδη επιδόματα των ασθενεστέρων τάξεων.

Να επισημάνουμε ότι η πρόταση μείωσης του αριθμού των βουλευτών μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως, ακόμη και από την επόμενη βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.
Συμφώνως με το Σύνταγμα, ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο και δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από 300 και λιγότεροι από 200.

Συνεπώς, είναι στην αποκλειστική διάθεση των κομμάτων της βουλής και των βουλευτών να προχωρήσουν σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση.
Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πράξουν.
Τα συμφέροντα και το αίσθημα αυτοσυντήρησης φοβούμαστε ότι θα επκρατήσουν και πάλι.
Όμως, είναι βέβαιο ότι η λαϊκή πίεση δεν θα τους επιτρέπει να ανθίστανται επί μακρόν.
Όπως δεν θα επιτρέπει στα κόμματα επί μακρόν να χρηματοδοτούνται –και μάλιστα πλουσιοπάροχα- από τον κρατικό κορβανά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου