Οι εξελίξεις μετά τη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και η απαίτηση της Ευρώπης να κλείσει το PSI μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup, αλλάζουν την πολιτική – οικονομική ατζέντα και επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Ήδη, οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο μπήκαν στην τελική ευθεία, ενώ συμφώνως με καλά πληροφορημένες πηγές, το θέμα των μισθών και των δώρων του ιδιωτικού τομέα, κατέβηκε από την πρώτη στην πέμπτη θέση της ατζέντας διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δίνει προτεραιότητα σε άλλα
τέσσερα –και πολύ πιο σοβαρά- ζητήματα, τα οποία δημιουργούν τεράστιες αντιδράσεις στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Κι αυτό, επειδή αυτά τα τέσσερα ζητήματα, αγγίζουν τους «πελάτες» των κομμάτων στο Κράτος και το σύστημα που έχουν δημιουργήσει.
Τα ζητήματα που θέτει η τρόικα, με σειρά προτεραιότητας είναι:
- Η κατάργηση της μονιμότητας και οι αλλαγές των εργασιακών θέσεων
Η τρόικα απαιτεί, ως το 2015, την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσεων στο δημόσιο και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων.
Επίσης απαιτεί την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ενώ ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν όσο προβλεπόταν οι δαπάνες μισθοδοσίας το 2011 και να επιβαρυνθεί το έλλειμα τουλάχιστον κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Επίσης ζητεί από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.
2. «Χέρι» στον παραδημόσιο τομέα (ΟΤΑ κλπ)
Η τρόικα έχει αντιληφθεί ότι στους ΟΤΑ και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς), εξακολουθεί να γίνεται το «μεγάλο φαγοπότι» και θεωρεί ότι είναι εστίες κρυφών ελλειμμάτων. Μάλιστα, κατά τον έλεγχο σημείωσαν, τους παρουσιάστηκαν μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας, όταν πλέον έχουν αντιληφθεί πως στους δήμους σε όλη την Ελλάδα δρουν χωρίς κανένα έλεγχο κυκλώματα, γίνονται προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν νέο χρέος.
3. Ιδιώτες στο ξενοδοχειακό μέρος των νοσοκομείων
Η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί η συμμετοχή ιδιωτών επιχειρηματιών στα νοσοκομεία – μέσω αυστηρών και αδιάβλητων διαγωνισμών- στο ξενοδοχειακό σκέλος.
Ζητά, ακόμη να υπογραφούν συμβάσεις δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των μονάδων του ΕΣΥ που έχουν υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και περίθαλψης, αλλά "τριτοκοσμικό" - όπως το χαρακτηρίζουν - μοντέλο διοίκησης και περιβάλλον για εργαζόμενους και ασθενείς.
4. «Διαλύστε» τη γραφειοκρατία
Η τρόικα, στο ζήτημα της γραφειοκρατίας έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Έχει καταγράψει χιλιάδες αποφάσεις του Κράτους και των υπηρεσιών του που πρέπει να καταργηθούν αμέσως, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν, ακόμη, άκρη.
Θέτουν το ζήτημα στους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά δεν λαμβάνουν απαντήσεις.
Πάντως, οι τροϊκανοί ισχυρίζονται ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εισηγηθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.
5. Κατώτερος μισθός και δώρα
Η τρόικα διαρρέει ότι για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα αποδεχθεί την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι κατηγορηματική για την κατάργηση των 13ου και 14ου μισθού αλλά ζητά την κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχυροποιούν τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας.
6. «Βγάλτε τους μετανάστες από τη “μαύρη” εργασία»
Η τρόικα έχει θέσει το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και της μείωσης του πληθυσμού των μεταναστών που έχει συγκεντρωθεί στην Ελλάδα.
Ζητεί μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας, αλλά όπως επισημάνθηκε αυτό προϋποθέτει να κλείσουν τα σύνορα για την είσοδο νέων μεταναστών στη χώρα.
Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι όσο συνεχίζεται το καθεστώς «μαύρης εργασίας» στη χώρα μας δύσκολα θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες που αναζητούνται στην αγορά εργασίας, δύσκολα θα αποκατασταθεί η ροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που σήμερα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο.
Όσο κι αν τα τρία κόμματα θέλουν να αποφύγουν την αποκάλυψη των προτάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σοβαροί οικονομολόγοι που εμπλέκονται στη διαδικασία σύνταξης του νέου μνημονίου, θεωρούν ότι η παράμετρος αυτή επηρεάζει όλες τις μελέτες και τα συμπεράσματα που άπτονται του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, και συνδέονται με τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Τα κύματα εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα και η μη αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρείται η «μεγάλη πληγή» της Ευρώπης για την οποία μάλιστα οι ευρωπαίοι σιωπούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου