Τι σκέφτονται στο Μαξίμου
για αποσυμφόρηση του Δημοσίου,
με δραστική μείωση υπαλλήλων.
Τι γίνεται με τη μονιμότητα
Συμφώνως με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να προσανατολίζεται σε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό
των κρατικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν συνεχή αιμορραγία των προϋπολογισμών και των σχεδίων σταθερότητας. Η ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010, που έχει θέσει εκτός στόχων όλες τις κυβερνητικές επιχειρήσεις και σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου –κυρίως ξένοι- του επισημαίνουν συνεχώς, ότι είναι αναγκαία η κυβερνητική παρέμβαση στον κρατικό μηχανισμό, σε τέτοιο σημείο ούτως ώστε να μειωθεί κατά 200.000 στα επόμενα δυο χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Κέβιν Φεδερστόουν, καθηγητής του LSE και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» αναφέρει:
«Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δικαιώνονται οι συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ μπορεί να αφορά ειδικές περιπτώσεις πριν από την συνταγματική αναθεώρηση του 2001, αλλά μας υπενθυμίζει το βάρος που δημιουργεί το καθεστώς της «μονιμότητας» στα δημόσια ταμεία»
«Η πολιτική είναι θέμα επιλογών. Μια χρεοκοπία αφαιρεί αυτή την πολυτέλεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας μια χρεοκοπία θα ανάγκαζε τους πολιτικούς να κάνουν αυτό που μέχρι στιγμής διστάζουν: να μειώσουν δηλαδή δραστικά τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο Δημόσιο».
«Η πολιτική είναι θέμα επιλογών. Μια χρεοκοπία αφαιρεί αυτή την πολυτέλεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας μια χρεοκοπία θα ανάγκαζε τους πολιτικούς να κάνουν αυτό που μέχρι στιγμής διστάζουν: να μειώσουν δηλαδή δραστικά τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο Δημόσιο».
Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο κι εκείνοι εκ των συνεργατών του που υποστηρίζουν τη δραστική μείωση του δημοσίου τομέα, γνωρίζουν ότι μείωση – απολύσεις στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί να γίνει για συνταγματικούς λόγους που σχετίζονται με τη μονιμότητα. Όμως, τη λύση την έχουν δώσει τόσο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όσο και έγκριτοι συνταγματολόγοι. Διευκρινίζουν, ότι το Σύνταγμα αναφέρει πως ο υπάλληλος είναι μόνιμος, όσο υφίσταται η θέση. Άρα, αν καταργηθούν θέσεις ή και υπηρεσίες ή και οργανισμοί, δεν υφίσταται μονιμότητα.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, μελετούν εναλλακτικές λύσεις, κάποιες εκ των οποίων διαρρέουν για να καλλιεργήσουν το ανάλογο κλίμα στη κοινή γνώμη. Αυτές οι λύσεις, προβλέπουν υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους και απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, μετατάξεις από τους ΟΤΑ στο Δημόσιο, αυστηροποίηση Πεθαρχικού Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, καμία πρόσληψη στο δημόσιο τα επόμενα χρόνια και – το σημαντικότερο - υποχρεωτικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή ακόμη κα εθελούσιες εξόδους.
Τι θα συμβεί και τι θα αποφασιστεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όλα, όμως, βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το θετικό είναι, ότι σιγά σιγά «πέφτει ο σπόρος» για τη δραστική μείωση του δημοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου