«Τριγμοί» αίματος
στο καθεστώς Μπασάρ αλ- Άσαντ!
Η ειρήνη και η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο κρέμεται πλέον σε μια κλωστή, ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στη Συρία.
Συμφώνως με πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αίμα ρέει με αμείωτο ρυθμό, ενώ οι νεκροί τις δυο τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει
τους 120, τόσο στη Δαμασκό, όσο και στη Ντεράα.
Το BBC, πριν από λίγη ώρα, μετέδωσε ότι ηγέτες πολλών κρατών και εκατοντάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ζήτησαν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η οργή των διαδηλωτών εναντίον του καθεστώτος του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, δεν λέει να κοπάσει, παρά τις εξαγγελίες του τελευταίου να εισαγάγει πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, φοβούμενος για ένα νέο «επαναστατικό σύνδρομο», τύπου Αιγύπτου, Λιβύης και Τυνησίας στη Συρία.Παράλληλα, η απόφαση του ίδιου του Σύρου προέδρου να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επικρατούσε στην χώρα επί σειρά ετών, δεν φαίνεται να έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι υψώνουν πανό διαμαρτυρίας, ζητώντας περισσότερες συνταγματικές ελευθερίες αλλά και τη μεταβολή του μονοκομματικού μοντέλου διακυβέρνησης, σε μια πραγματική πολυκομματική και πολυφωνική δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σήμερα στους Bρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία.
Η «Επιτροπή Μαρτύρων»
Σε μια προσπάθεια να καταδείξουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματά τους, οι ακτιβιστές και οι αντιφρονούντες στο καθεστώς Άσαντ ίδρυσαν την «Επιτροπή Μαρτύρων» (Σ.Σ. μάρτυρας στον μουσουλμανικό κόσμο είναι όποιος χάνει τη ζωή του για τον Αλλάχ), η οποία συγκροτήθηκε για να καταγράψει τα θύματα της λαϊκής εξέγερσης, ενώ παράλληλα θα παίξει κομβικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις των Σύρων.
Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.
Η Επιτροπή απαιτεί, πλέον, την άμεση απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2007, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, Μπασάρ αλ-Άσαντ, μέσω ενός δημοψηφίσματος, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προϊόν βίας και νοθείας – το 97,62% είπε «ναι» στην εκλογή του, ενώ μόλις ένα 0,18% των πολιτών τον καταψήφισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου