Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Σαμαράς – Αλογοσκούφης: Μια βεντέτα πολλών χρόνων

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Ήταν χειμώνας του 2007.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν Υπουργός Οικονομίας και ο Αντώνης Σαμαράς ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Μετά το τέλος ενός ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες ο τότε τσάρος πρότεινε στον νυν αρχηγό της ΝΔ να επιστρέψουν μαζί στην Αθήνα, με το
 κυβερνητικό αεροσκάφος. Ο Σαμαράς δέχθηκε και κατά την διάρκεια της πτήσης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Αλογοσκούφη για την κατάσταση της οικονομίας.
Τρίτο πρόσωπο που βρέθηκε τότε σε εκείνη την πτήση θυμάται ότι φαινομενικά οι δύο άνδρες έδειχναν ότι περνάνε καλά γευματίζοντας στα τριάντα χιλιάδες πόδια , ωστόσο «αν τους παρατηρούσες πιο προσεκτικά θα διέκρινες τις σπίθες στα μάτια τους».
Ο Σαμαράς είχε βασικές ενστάσεις για την πολιτική Αλογοσκούφη οι οποίες εντάθηκαν όταν ο τότε Υπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δισ. Ευρώ.
Την εποχή εκείνη μάλιστα-φθινόπωρο του 2008- ο νυν Δήμαρχος Πειραιά και τότε Βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος αμφισβητούσε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα τεκμήρια και από το επιτελείο του τσάρου χρέωναν αυτήν του την στάση στον Σαμαρά. Κάτι που εκείνος φυσικά αρνείτο.
Όταν ο Καραμανλής αποφάσισε το «ξήλωμα»του καθηγητή από το Υπουργείο Οικονομίας, ο τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ ήταν ενήμερος.
Γνώριζε για την εξέλιξη αυτή μια εβδομάδα πριν από Υπουργό που πρωταγωνίστησε στο βυζαντινές δολοπλοκίες για την απομάκρυνση του Αλογοσκούφη από την κυβέρνηση.
Οι σχέσεις Σαμαρά -Αλογοσκούφη παρέμειναν από ουδέτερες έως ψυχρές μετά την εκλογή του Μεσσήνιου πολιτικού στην ηγεσία της παράταξης και επιβαρύνθηκαν μόλις ο Πρόεδρος της ΝΔ κατάλαβε ότι η υπεράσπιση της οικονομικής πολιτικής εκείνης της περιόδου του κάνει ζημιά σε στρατηγικό επίπεδο.
Μυστική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS την οποία έχει στο συρτάρι του ο αρχηγός της ΝΔ δείχνει ότι ο κόσμος θεωρεί βαρίδι για τη ΝΔ "το κυβερνητικό παρελθόν της και τα πρόσωπα".
Στενοί συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά αλλά και εις εκ των αντιπροέδρων διατυπώνουν την άποψη ότι η ΝΔ κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά και στις προσεχείς εκλογές καθώς οι ψηφοφόροι της δεν έχουν ξεθυμάνει από θυμό. Η μυστική δημοσκόπηση της RASS δείχνει ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει την πρακτική της  «ενεργού αποχής» και αυτό μπορεί να εκτινάξει τον Καρατζαφέρη στα ύψη.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αμφισβητούν στο παρασκήνιο έντονα την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και θεωρούν πως άλλα είναι τα αίτια που το κόμμα μένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο ίδιος ο Καραμανλής, όταν ερωτάται, είναι σφίγγα. Δεν λέει λέξη.
Υπό αυτήν την έννοια, το θέμα εν προκειμένω δεν είναι τι θα γίνει με τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο τέως τσάρος θα γράψει βιβλίο για να υπερασπισθεί την πολιτική του για την οποία θεωρεί ότι δικαιώθηκε, θα συνεχίσει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο, αλλά γνωρίζει ότι θέση στη ΝΔ του Σαμαρά δεν έχει.
Ακόμη και αυτές οι αιχμές που άφησε κατά του πρώην πρωθυπουργού με την συνέντευξη του στο «Βήμα» δεν φαίνεται να συγκίνησαν τον Σαμαρά ο οποίος όταν τις πληροφορήθηκε χαμογέλασε αλλά ξεκαθάρισε ότι ζήτημα επιστροφής του Αλογοσκούφη στις λίστες της ΝΔ «δεν υπάρχει».
Το μείζον ζήτημα είναι πως θα εξελιχθούν οι στο εγγύς μέλλον οι σχέσεις Σαμαρά- Καραμανλή.
Ένα τμήμα της παλαιάς φρουράς που στήριξε τον Σαμαρά αρχίζει και είναι σκεπτικό για το μέλλον καθώς νιώθει άβολα κάθε φορά που η επίσημη ΝΔ λαμβάνει αποστάσεις από το κυβερνητικό παρελθόν της παράταξης.
Εσωτερικά πυκνώνουν οι φωνές που επιχειρηματολογούν υπέρ μίας συνάντησης συνεννόησης μεταξύ Σαμαρά -Καραμανλή, κάτι που ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν απορρίπτει αλλά δεν είναι και ζεστός να γίνει, ειδικά αυτήν την περίοδο.
Το σήριαλ μόλις άρχισε επισήμως και απ' ό,τι φαίνεται έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη καθώς ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημα τι είναι το συμφέρον για την παράταξη.
Μια σχολή σκέψης θεωρεί ότι η ΝΔ θα δώσει την μάχη της συσπείρωσης στις επόμενες εκλογές, άρα πρέπει "να πάμε όλοι μαζί", μια άλλη υποστηρίζει την ριζική ανανέωση της κεντροδεξιάς και εισηγείται αποστάσεις.
Η ίδια η ζωή θα δείξει ποιά είναι η πιο σωστή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου