Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο Γιώργος παίζει σκουός, τα spreads πετάνε και τα ευχολόγια δίνουν και παίρνουν…

Αν βγαίναμε σήμερα στις αγορές
θα πληρώναμε επιτόκιο 16%!

Ενώ ο πρωθυπουργός «συνελήφθη», χθες, να παίζει σκουός, σε γνωστό γυμναστήριο του Αμαρουσίου (σχετικές φωτογραφίες θα δημοσιευθούν στον κυριακάτικο τύπο), η χώρα βρίσκεται σε γενική οικονομική παραλυσία, οι οικονομικοί στόχοι βρίσκονται εκτός προβλέψεων, η αγορά στενάζει, οι
 επιχειρήσεις βάζουν σωρηδόν λουκέτα, οι προοπτικές ανάκαμψης είναι ανύπαρκτες, ενώ οι νέες φορομπηχτικές πολιτικές θα ανακοινωθούν από εβδομάδα.
Σήμερα, στο χρηματιστήριο ο Γενικός δείκτης έπεσε ακόμη και κάτω από τις 1400 μονάδες, ενώ ακόμη και η μετοχή – ναυαρχίδα της Εθνικής Τράπεζας, έφτασε στα 5,05 ευρώ! Δηλαδή, με τα δεδομένα αυτά, το χρηματιστήριο έφτασε στα επίπεδα του 1997, ενώ συμπαρασύρονται όλες οι μετοχές των κρατικών εταιρειών που θέλει να πουλήσει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, καθημερινά πλέον,  τα spreads  συνθλίβουν τα υψηλά ρεκόρ με συνέπεια να φαντάζει αστεία κάθε συζήτηση περί επιστροφής της χώρας στις αγορές για δανεισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με τα σημερινά δεδομένα, αν η κυβέρνηση έβγαινε για δανεισμό δεκαετών ομολόγων, θα δανειζόταν με επιτόκιο 16%!!!

Όμως, με τέτοια επιτόκια δανεισμού, όχι μόνο είναι αδύνατη η «φυγή» στις αγορές, αλλά το μόνο που μπορεί να συζητείται είναι ο χρόνος που θα γίνει η αναδιάρθρωση.
Σημειωτέον, ότι όταν πτώχευσε η Αργεντινή, εμφάνιζε καλύτερα αποτελέσματα από τα δικά μας.

Είναι απορίας άξιο, γιατί αναβάλλεται συνεχώς η λήψη μέτρων που έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό (π.χ. μείωση του δημοσίου τομέα κατά 200.000 (τουλάχιστον) άτομα, κατάργηση υπηρεσιών, θέσεων κλπ).
Είναι απορίας άξιο, πως ο πρωθυπουργός καταπιάνεται με το κανό ή το σκουός του, όταν η κυβέρνησή του είναι άβουλος παρατηρητής των πραγμάτων.
Είναι απορίας άξιο, πως ο πρωθυπουργός κοιμάται, όταν γνωρίζει ότι το όνομά του θα συνοδεύει -την πιθανότατη πλέον- πτώχευση της Ελλάδας.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου