Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οι Νορβηγοί θέλουν τα πετρέλαια…

Προσκεκλημένος της νορβηγικής κυβέρνησης, αλλά και μεγάλων εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων, είναι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.
Αντικείμενο της πρόσκλησης και των συζητήσεων, είναι η αναζήτηση, εξόρυξη και αξιοποίηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Γιάννης Μανιάτης, που βρίσκεται από σήμερα
 στο Όσλο, επίσημος προσκεκλημένος του ομολόγου του Νορβηγού υφυπουργού Per Rune Henriksen, θα συναντηθεί επιπλέον με εκπροσώπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας STAT OIL, καθώς και με στελέχη των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας που εξειδικεύονται στην υλοποίηση γεωφυσικών εργασιών για έρευνα υδρογονανθράκων, της Petroleum Geo-Services (PGS) και της TGS - Nopec Geophysical Company, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άμεσο άνοιγμα των ερευνών και στην προκήρυξη γύρων παραχωρήσεων σε επενδυτές.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι πρώτες έρευνες θα ξεκινήσουν σε μη διακεκαυμένες πολιτικά ζώνες του Αιγαίου, αλλά στο Ιόνιο, στον Πατραϊκό κόλπο και στον κόλπο της Κυπαρισσίας.
Τα ερωτήματα είναι, κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να «τρέξει» το ζήτημα και κατά πόσο θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Πολύ περισσότερο, αφού μέχρι τώρα, παρά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιστημόνων για μεγάλα κοιτάσματα σε όλον σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ενώ θα έπρεπε να ήταν η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα, αφού αν επαληθευθούν οι επιστημονικές προβλέψεις, θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου