Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Φουντώνει το θέμα με τον Πάγκαλο

Πολιτικοί παρατηρητές
εκτιμούν ότι όσα φέρεται
να είπε ο Πάγκαλος,
δεν απέχουν
από την πραγματικότητα.
Του καταλογίζουν, όμως,
ακρισία σε σχέση με το που τα είπε…

Όλο και μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι δηλώσεις
 του Θεόδωρου Πάγκαλου στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες και δημοσιεύθηκαν στο πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ».
Συμφώνως με έγκυρες πληροφορίες, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κινήθηκαν με εντολή του Πρωθυπουργού για να μάθουν την αλήθεια και συγκεκριμένα αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τεμπέληδες του Έλληνες και εργατικούς του Τούρκους.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι αρκείται στις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει ότι υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο!
Ο χαρακτηρισμός δεν έγινε σε ιδιωτική συνομιλία, αλλά- όπως υποστηρίζει η εφημερίδα- κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αντιπροέδρου ενώπιον πολλών ακροατών.
Σε σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» που επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Σεφά Καπλάν που υπέγραψε το δημοσίευμα, η «Χουριέτ» έχει στα χέρια της όλο το βίντεο της ομιλίας Πάγκαλου (στα αγγλικά) όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να είπε ότι «οι Έλληνες επέλεξαν έναν βολικό αλλά ταυτόχρονα τεμπέλικο (lazy way) τρόπο ζωής».
Ανάλογο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ φιλοξενεί ο Ελεύθερος Τύπος που γράφει ότι η επίμαχη αναφορά έγινε σε ομιλία του αντιπροέδρου στην Αγία Ειρήνη.
Η εφημερίδα, προτίθεται να αναρτήσει στο site της το  ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία του Πάγκαλου, ενώ στην πρώτη σελίδα της παραθέτει στα Αγγλικά (και με ελληνική μετάφραση) την αναφορά του στην «τεμπέλικη» (lazy) Ελλάδα.
Ο Ελεύθερος Τύπος παραθέτει απομαγνητοφωνημένο το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Πάγκαλου:
«Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη σχηματίζω και μια διαφορετική εντύπωση. Η εντύπωση που σχημάτισα αυτή τη φορά είναι ότι αποπνέει αισιοδοξία και μια κάποια αυτοπεποίθηση. Κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτά είναι μια πολύ καλή αίσθηση που δείχνει ότι η χώρα περνάει μια καλή φάση. Ας το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί πολλά προβλήματα δεν οφείλονται σε υπαρκτά εμπόδια τα οποία δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν, αλλά πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όπως ίσως γνωρίζετε, στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Επικρατεί πολλή απαισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι κακή (…) Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Επί χρόνια αποφεύγαμε να τα θίξουμε. Ήταν ένας βολικός τρόπος να ζούμε, αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικος και τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε (…) Ελπίζω το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας να είναι θετικό (…)
Όταν η Εθνική Τράπεζα αγόρασε τη Finansbank, ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα έκαναν λόγο για την «Εθνική πατάτα». Τώρα η Finansbank, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες. Και τώρα όσοι επέκριναν τη συμφωνία μπορούν να δουν πόσο λάθος έκαναν».
Με δεδομένη τη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει υπάρξει μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, είναι εύκολα αντιληπτό ότι στο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ανησυχία, μην τυχόν και το βίντεο φτάσει ως την Ελλάδα, οπότε οι εξελίξεις για την κυβέρνηση θα είναι καταιγιστικές.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με τρεις ανακοινώσεις του γραφείου του, έχει εκτοξεύσει την αντιπαράθεση στα ύψη, ενώ ο κ. Μιχελάκης τον έχει ακολουθήσει στους υψηλούς τόνους μιλώντας απερίφραστα για «δηλώσεις Πάγκαλου».
Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, ότι για το θέμα θα ανέβουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρ’ ότι, όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν απέχουν από την πραγματικότητα, την οποία ενστερνίζονται πολλοί Έλληνες, κυρίως από τον επιχειρηματικό και ιδιωτικό τομέα. Καταλογίζεται, όμως, στον Θεόδωρο Πάγκαλο, ακρισία σε σχέση με τον τόπο που επέλεξε να πει όσα φέρεται ότι είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου