Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κι ο Ανδρουλάκης στα κεραμίδια…

Κατέθεσε δικό του «μανιφέστο»
υπέρ της αναδιάρθρωσης,
χαρακτηρίζοντας λάθος
τον χάρτη Παπανδρέου

Κυβέρνηση στην οποία ο καθένας πράττει κατά το δοκούν.
Κοινοβουλευτική ομάδα, με φωνές διαμαρτυρίας, διαφορετικά συμφέροντα και
 τρεις – τέσσερις ομάδες να λειτουργούν εντός της.
Πρωθυπουργός άφαντος, παρακολουθών εξ αποστάσεως.
Αυτή είναι η εικόνα του ΠαΣοΚ, στο οποίο το ένα θέμα διαδέχεται το άλλο με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Ενώ πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός «άδειασε» τους υπουργούς του Ραγκούση και Μπιρμπίλη (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση), αμέσως «έσκασε» το επόμενο θέμα, δια χειρός Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος κατέθεσε το δικό του «μανιφέστο», υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και κατά ...του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Είναι εφικτή η “σωτηρία” με λάθος χάρτη;», αναρωτιέται στον τίτλο, για να απαντήσει αμέσως μετά «ίσως ναι», χρεώνοντας ατελή ή λάθος χάρτη στην ευρωζώνη με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση χρέους σε Ελλάδα και αλλού.

«Επί δέκα χρόνια στέλναμε μια νότα κινδύνου κόντρα στη μέθη και την ευφορία του φθηνού χρήματος, αλλά τώρα, αντίθετα, προέχει να αντιμετωπίσουμε την κουλτούρα του φόβου και την ψυχολογία της ερήμου», αναφέρει με λυρικό τρόπο ο βουλευτής.
«Λάθος Χάρτης» είναι αυτός που μεταθέτει την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους μετά το 2013 και παραγνωρίζει ότι οι αγορές προτιμούν το υπολογισμένο ρίσκο ενός συνολικού διακανονισμού του χρέους με επιλογές για τους δανειστές και με ευρωπαϊκή εγγύηση, από την μακρόχρονη αναμονή και την ασάφεια στις προοπτικές», γράφει σήμερα ο Μίμης Ανδρουλάκης, τασσόμενος υπέρ της αναδιάρθρωσης.
Μιλά μάλιστα για «κωλοτούμπες» εκείνων που είχαν δαιμονοποιήσει την συντεταγμένη «αναδιάρθρωση’ του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με παράλληλη οχύρωση του τραπεζικού μας συστήματος, καθώς ανοίγουν, όπως αναφέρει, σπασμωδικά τη συζήτηση με ποικίλους υπολογισμούς, κλιμακώνοντας την αβεβαιότητα και τον πανικό.
«Αν οριστικοποιηθεί ο “Λάθος Χάρτης” τον Ιούνιο», προειδοποιεί, «αν το λάθος τραβήξει ως τα άκρα, αν η προσωρινή αναβολή στην επίλυση της κρίσης γίνει απεριόριστη, αν η ευρωζώνη αντέχει πολιτικά να δίνει συνεχώς νέα δάνεια για να πληρωθούν τα παλιά, ξανά και ξανά, τότε μέχρι το 2014 – 2015 το σύνολο σχεδόν του χρέους θα είναι “επίσημο”, στα χέρια του ESM και της ΕΚΤ, οι ιδιώτες θα έχουν πληρωθεί και αποχωρήσει και τότε ο διακανονισμός του επίσημου χρέους Φρανκεστάιν βάζει την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη Γερμανία και τη Γαλλία μπροστά σε ένα δραματικό δίλημμα: θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ή θα εκδοθεί ευρωομόλογο κάνοντας de facto ένα μεγάλο βήμα στη δημοσιονομική ενοποίηση;», λέει, κάνοντας λόγο για λειτουργία του Νόμου της Αντιστροφής του Νοήματος στην τελευταία περίπτωση, αντιστρέφοντας το «λάθος’ σε «σωστό». Όπως αντίθετα, αν το «σωστό» (δηλαδή η άμεση αναδιάρθρωση) γίνει τυφλά μπορεί να αντιστραφεί σε «λάθος» με τοξικά χαρακτηριστικά -όπως λέει- προκαλώντας νέους αστάθμητους κινδύνους.
Παρότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος’, σημειώνει πως ακόμα και αν αποτελούσε στρατηγική η αναβολή της τελικής διευθέτησης, απαιτεί και αυτή ισχυρή και αποφασισμένη ηγεσία στην ευρωζώνη.
«Τι πιθανότητες έχει αυτή η στρατηγική που είναι αντίθετη με αυτήν που εμείς είχαμε έγκαιρα εισηγηθεί; Τι γνωστοί και κρυφοί κίνδυνοι, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί υπάρχουν; Τι απρόβλεπτο πολιτικό ρίσκο μπορεί να προκύψει από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης; Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που μάλλον δεν είχε διαβάσει το «Λάθος Χάρτης» στο Ε, Πρόεδρε! ένιωσε μάλλον ένα θετικό σκίρτημα όταν άκουσε από μένα αυτή την εκδοχή στη σχετική συζήτηση στο ΚΤΕ Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα», καταλήγει με νόημα ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου