Από τη φτώχεια... στο ΠΑΚ και τον Ανδρέα, μέχρι την χλιδή και απαξίωση!
Η περιπετειώδης πολιτική διαδρομή
του Άκη Τσοχατζόπουλου
Ο παραλίγο πρωθυπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ήταν ένα πάμπτωχο εργατόπαιδο που έκανε... αντίσταση στη χούντα από τη Γερμανία. Μπήκε στις τάξεις του ΠΑΚ και ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα, αρκετές ημέρες μετά την πτώση της χούντας, στο ασφαλέστερο περιβάλλον που ήδη είχε αρχίσει να διαμορφώνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Από τα ιδρυτικά μέλη του ΠαΣοΚ, δημιούργησε αμέσως αίσθηση, επειδή –όπως έλεγαν οι άσπονδοι φίλοι του – μίλαγε πολύ χωρίς να λέει τίποτα. Απέκτησε το προσωνύμιο «ωραίος Μπρούμελ», ανέβηκε ταχύτατα την κομματική ιεραρχία και δεν άργησε να σχηματίσει την περίφημη τρόικα με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Γιώργο Γεννηματά. Δεν είναι τυχαίο το ανέκδοτο που λέγανε για τους ρόλους των τριών:
«Ο Λαλιώτης συλλάμβανε την ιδέα, ο Γεννηματάς την έκανε πολιτική και ο Τσοχατζόπουλος την περνούσε στον πρόεδρο»...
Το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου τοποθετεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ, όπου εκλέγεται και αναλαμβάνει υπουργός Δημοσίων Έργων. Στις συνεχείς αναδομήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, βρίσκεται υπουργός Εργασίας, αλλά και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Στο άθλιο παιχνίδι του 1985, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ενέπαιξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Άκης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού είχε αναλάβει να βολιδοσκοπήσει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, όπως και έκανε, εισπράττοντας αρνητική απάντηση.
Μετά τις εκλογές του 1985, αναλαμβάνει υπουργός Προεδρίας και αργότερα Εσωτερικών. Στη μεγάλη κρίση του 1989, εν μέσω του σκανδάλου Κοσκωτά και των κυβερνήσεων συνασπισμού, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι συνεχώς ο κουβαλητής της τσάντας του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1990, εκλέγεται, κατόπιν επιθυμίας του Ανδρέα Παπανδρέου, γραμματέας του ΠαΣοΚ, θέση που θεσμοθετείται για πρώτη φορά.
Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επάνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία, ο Άκης ξαναγίνεται υπουργός Εσωτερικών και ταυτοχρόνως πρόεδρος της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, συνέβαλε στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομής (Αεροδρόμιο Σπάτων, Λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας, Εκτροπή Αχελώου κ.α.).
Με την επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και τις συνεχείς εισαγωγές του στα νοσοκομεία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού. Συμμετέχει, μάλιστα, στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη. Οι φιλοδοξίες του αρχίζουν να διαχέονται στην κομματική βάση του ΠαΣοΚ, με το «τρανταχτό» επιχείρημα του «αγαπημένου και έμπιστου του μεγάλου…».
Στις 17 Ιανουαρίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου που βρίσκεται ήδη περισσότερους από 2 μήνες στο Ωνάσειο, παραιτείται. Την επόμενη ημέρα, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, για την εκλογή πρωθυπουργού. Υποψήφιοι είναι οι Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Άκης.
Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψηφούν οι Κώστας Σημίτης και Άκης με 53 ψήφους, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο , λαμβάνοντας 50 ψήφους.
Στη δεύτερη πρωθυπουργός εκλέγεται ο Κώστας Σημίτης με διαφορά 9 ψήφων από τον Άκη Τσοχατζόπουλο (86 - 75), ενώ υπάρχουν και 6 λευκά. Ο Άκης, αισθάνεται – όπως έχει ομολογήσει – ότι κάνει σκοτσέζικο ντους. Έχει την αίσθηση ότι περνάει από το κρύο στο ζεστό και από το ζεστό στο κρύο…
Τον Ιούνιο του 1966 κι ενώ ο Άκης έχει προετοιμάσει στο παρασκήνιο την εκλογή του στην προεδρία του ΠαΣοΚ, από το 4ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, μέσα από δραματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου κι ο Άκης…μένει ξεκρέμαστος. Στη θέση του προέδρου εκλέγεται ο Κώστας Σημίτης κι ο Άκης σκέφτεται μεγαλοφώνως: «Πρόεδρε, έφυγες νωρίτερα απ' ό,τι έπρεπε»…
Μετά τις νικηφόρες για το ΠαΣοΚ εκλογές του 1996, ο Άκης αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, θώκο στον οποίο παραμένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2001, όπου αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ήδη από το 2004, έχει παντρευτεί σε δεύτερο γάμο με τη Βίκυ Σταμάτη, σε έναν γάμο που έγινε στο Παρίσι και προκάλεσε τη κοινή γνώμη για τη χλιδή του Παρισινού τοπίου και του ξενοδοχείου που τελέστηκε η μεγαλοπρεπής δεξίωση.
Ταυτοχρόνως, μένει εκτός Βουλής κι αρχίζει η κατιούσα. Ο Άκης που είναι προφανές ότι ζήλεψε και τη δόξα και το χρήμα, βρίσκεται εμπλεκόμενος στην πρωτοφανή υπόθεση των υποβρυχίων, που οι γερμανικές αρχές ισχυρίζονται ότι βρίθουν από μίζες…
Η δημοσιογραφική έρευνα που συγκέντρωσε τα αφορολόγητα εισοδήματα του Άκη -από το επίσημο πόθεν έσχες που είναι κατατεθειμένο στη Βουλή - από το 1989 μέχρι το 2011, καταγράφει συνολικό ποσό 1.600.000 ευρώ.
Με αυτό το πόθεν έσχες, ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα, ο παραλίγο πρωθυπουργός, ο παραλίγο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μόνο το 2010, αγοράζει τη γνωστή κατοικία της Ακρόπολης, αντικειμενικής αξίας 1.100.000 ευρώ (και πραγματικής πολλαπλάσιας αξίας), ενώ στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, ο Άκης (η πρώην σύζυγός του, η κόρη του και η νυν σύζυγός του) αγόρασαν κι άλλα ακίνητα, μέγιστης αξίας.
Ο Άκης, ακόμη κι αν επί τόσα χρόνια ζούσε ασκητική ζωή (που δεν ζούσε), ακόμη κι αν στερείτο και τα πιο στοιχειώδη (που δεν στερείτο), ακόμη κι αν δεν ξόδευε ούτε ένα ευρώ (που, μόνο στις προεκλογικές του εκστρατείες ξόδευε χιλιάδες ευρώ), δύσκολα θα μπορούσε να ζει όπως ζούσε, δύσκολα θα μπορούσε να είχε αγοράσει έστω κι ένα μικρό ακίνητο…Πόσο μάλλον, αυτό της Διονυσίου Αεροπαγίτου…
Σήμερα, στη Βουλή, πήρε τον δρόμο για την Προανακριτική Επιτροπή…Τα μεγαλεία έχουν προ πολλού τελειώσει…Κι η τύχη μαζί τους…Ο δε Ανδρέας, κοιμάται πλέον τον ύπνο του δικαίου, κατά το εκλιπών δεδικαιώται…
Ο Άκης, πέρασε δίπλα από την ιστορία, αλλά δε την κατέκτησε…Κρίμα το προσωνύμιο … «ωραίος Μπρούμελ»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου