Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου νομιμοποίησε τη μίζα….

Στην περίφημη δεκαετία του ογδόντα, την πλέον καταστροφική της σύχρονης ιστορίας της Ελλάδας, συνέβησαν μερικά –μικρά τότε- χαρακτηριστικά γεγονότα.
Αυτά, σηματοδότησαν το χρέος του τόπου και τη διάλυση του δημόσιου τομέα, ο οποίος στρεβλωμένος και κομματικοποιημένος, κατέληξε να είναι ο πλέον διαφθαρμένος τομέας της ελληνικής οικονομίας.
Τότε, λοιπόν, ο Μένιος Κουτσόγιωργας,
 ο πλέον φανατικός «σοσιαλιστής» της περιόδου εκείνης, έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι πρέπει να εξοβελιστούν οι δεξιοί από τον δημόσιο τομέα, να κατεδαφιστεί η ιεραρχία στη διοίκηση και στη θέση τους να ανέλθουν οι «δικοί» τους άνθρωποι.
Καταργήθηκαν, λοιπόν, με νόμο όλοι οι Γενικοί διευθυντές και μοιραία ανήλθαν σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, οι περίφημοι της εποχής «πρασινοφρουροί».
Η αξιοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή λοιδορήθηκε ως «μουχλιασμένος υπερσυντηρισμός» και προβλήθηκε η εισβολή της κομματοκρατίας.
Το ίδιο συνέβη και με τις περίφημες ΔΕΚΟ, στις οποίες εισέβαλλαν, κατά χιλιάδες, οι «κατώτερου» επιπέδου «πρασινοφρουροί», εκείνοι που μέχρι τότε ήταν οι αφισοκολλητές και οι κλακαδόροι του …κινήματος.
Σ’ αυτά τα διοικητικά σχήματα του δημοσίου, ξεκίνησε η απίστευτη ατιμωρησία – για λόγους κομματικής αλληλεγγύης- και κυριάρχησε η διαφθορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, τότε,  ο Ανδρέας Παπανδρέου, ουσιαστικά νομιμοποίησε τη μίζα από κρατικούς λειτουργούς, όταν βγήκε δημοσίως και είπε για υπουργό του (που είχε λάβει 500 εκατομμύρια δραχμές για προμήθειες της ΔΕΗ: «Είπαμε να πάρει ένα δωράκι, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια…».

Από τότε, το έγκλημα έπαψε να τιμωρείται και δημιουργήθηκε η κουλτούρα τα αρπαγής και της λεηλασίας. Μπήκαν αγρίως στο παιχνίδι, συνδικαλιστές, δημόσιοι φορείς, κομματικοί επιχειρηματίες και ένα σωρό μπουμπούκια που άνθισαν έκτοτε…
Από τότε, τα μυθώδη ποσά που ακούμε για τα υποβρύχια, τη Siemens, τα νοσοκομεία, τις πολεοδομίες, τις εφορίες, την αστυνομία και όλο το δημόσιο τομέα, τοποθέτησαν την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις στην υφήλιο, σε επίπεδο διαφθοράς…

Αυτά, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

1 σχόλιο:

  1. Μπορείτε να μου πείτε κύριε Σακελλαρόπουλε,πότε και που το είπε αυτό ή το έγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου;Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας μύθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή