Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τεράστια προβλήματα στα ΜΜΕ

Τέλος το «Alter»
με ντόμινο πτωχεύσεων
σε διαφημιστικές, 
κινδυνεύει η «Ελευθεροτυπία»,
καταρρέει η «Ιμάκο»,
πρόβλημα ρευστότητας στο «Πρώτο Θέμα» και στον ΔΟΛ  


Όπως αναμενόταν, οι τίτλοι τέλους για το Alter, έπεσαν σήμερα, χωρίς να έχει ακόμη ανακοινωθεί ακόμη η υπαγωγή της εταιρείας που ανήκει στη διαδικασία πτώχευσης. Το πιθανότερο είναι, ότι την επόμενη ημέρα των αργιών του Πάσχα, θα μπει το οριστικό λουκέτο.
Οι εργαζόμενοι, πληρώθηκαν σήμερα το δώρο του Πάσχα (προφανώς για να μην έχει ποινικές ευθύνες ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Γιαννίκος) και ξεκίνησαν ήδη επίσχεση εργασίας, με αναστολή μετάδοσης κάθε «ζωντανής» εκπομπής.
Τα οφειλόμενα ποσά σε εργαζόμενους είναι ιδιαιτέρως υψηλά
(ο Τριανταφυλλόπουλος έχει λαμβάνειν μισθούς από τον Οκτώβριο, συνολικά 800.000 ευρώ, ο Αυτιάς και η ομάδα του περισσότερα από 200.000 ευρώ κλπ), ενώ τα συνολικά οφειλόμενα του καναλιού, αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή, προκαλεί πανικό στην αγορά των ΜΜΕ, αφού αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο πτωχεύσεων σε κανάλια και εφημερίδες, αφού υπολογίζεται ότι επιταγές της τάξεως των 250 εκατομμυρίων ευρώ, είναι έτοιμες πλέον να «σκάσουν».
Οι διαφημιστικές, έχουν διοχετεύσει αυτές τις επιταγές είτε σε άλλα κανάλια, είτε σε εφημερίδες, είτε ακόμη και σε site, ενώ έχουν λάβει μεγάλα δάνεια από τράπεζες, τα οποία, φυσικά, αδυνατούν να πληρώσουν.
Υπάρχουν διαφημιστικές που έχουν λάβει μεγάλα ποσά ως επιστροφές (νόμιμη διαδικασία), τα οποία ζητά πίσω ο Γιώργος Κουρής, ενώ υπάρχουν κι άλλες που έχουν προαγοράσει διαφημιστικό χρόνο, έχουν καταβάλλει τα χρήματα, αλλά τώρα μένουν…στον άσο.
Δυο διαφημιστικές, είναι της απολύτου επιρροής της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, με τη MARFIN πιθανότατα, να απορροφά όλους τους κραδασμούς τους.
Αυτό, όμως, αποκλείει την υποστήριξη της ΜARFIN σε άλλα εκδοτικά ή ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα και με δεδομένη την απροθυμία για χρηματοδοτήσεις, τόσο από την  «Πειραιώς», όσο και από την «Eurobank», το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό.


Την ίδια ώρα υπό κατάρρευση φέρεται η ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου, στην οποία εκδίδονται πολλά περιοδικά, όπως το «Νίτρο», το «Esguire», το «ΟΚ», το «Down Town» κ.α., ενώ κατέχει και τους ραδιοσταθμούς «Νίτρο 102,5», «SFERA 102,2» «Derti 98,6». Ήδη έχουν γίνει απολύσεις εργαζομένων και φημολογούνται κι άλλες, ενώ ο Πέτρος Κωστόπουλος ζήτησε την κατανόηση των εργαζομένων. Φήμες δε, αναφέρουν ότι ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει υποθηκεύσει τις βίλες του σε Μύκονο και Φιλοθέη.

Στην «Ελευθεροτυπία», ναυάγησε η προσέγγιση της Μάνιας Τεγοπούλου με τον Χρήστο Κοπελούζο (υιό του Δημήτρη), που είχε αντικείμενο την εξαγορά της εφημερίδας. Λέγεται, ότι η απουσία στρατηγικού σχεδίου από πλευράς της ιδιοκτησίας της εφημερίδας, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα χρέη, οδήγησαν στη διακοπή των συζητήσεων, οι οποίες διεξάγονταν μέσω μεσολαβητών.
Τα δεδομένα για την ιστορική εφημερίδα είναι δυσοίωνα, αφού οι Τράπεζες («Πειραιώς», «ALPHA» και «Eurobank») δεν συναινούν σε νέο δανεισμό.
Η Μάνια Τεγοπούλου είχε προσεγγίσει την «Marfin» του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά τα ανοίγματα της Τράπεζας με το «Alter» και τις διαφημιστικές εταιρείες, μάλλον καθιστούν αδύνατη την περίπτωση δανεισμού.

Στον ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης, φημολογείται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Βίκτωρα Ρέστη, ούτως ώστε να τον πείσει να επενδύσει ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Το αποτέλεσμα, όμως, μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προβλεφτεί.

Τέλος, στο «Πρώτο Θέμα», οι Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος, βρίσκονται σε αναζήτηση ρευστότητας.
Η φημολογία που τους φέρνει να συζητούν και πάλι με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ακόμη και για επενδύσεις «κόκκινου» χρώματος στο διαδίκτυο, δεν επιβεβαιώνονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου