Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Νέα εμπλοκή με την τρόικα

Αιτία η μη επάρκεια του νόμου
για τα κλειστά επαγγέλματα
Ευθείες απειλές για τη μη
καταβολή της δόσης του Ιουνίου

Σοβαρή εμπλοκή έχει προκύψει ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, με θέμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού αμφισβητείται έντονα από τις κοινοτικές αρχές η αποτελεσματικότητα του νόμου που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Ο νόμος αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου, πρέπει
 να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο, αλλά όπως ισχυρίζεται η τρόικα – και έτσι είναι- ουσιαστικά δεν έχει γίνει βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Συνεργάτες της τρόικας, ισχυρίζονται ότι «ο ψηφισθείς νόμος δεν απελευθερώνει τα κλειστά επαγγέλματα, δεν “ακουμπά” τα πέντε κραταιά (δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι), απλώς άλλαξε τους περιορισμούς και τους έκανε περισσότερο χαλαρούς».
Επιπλέον, στελέχη της Κομισιόν ισχυρίζονται ότι «δεν έχει γίνει το παραμικρό απ’ όσα ορίζει το μνημόνιο, σε σχέση με την άρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών ή άλλων περιορισμών».

Με δεδομένο ότι ο αρχικός χρονικός προσδιορισμός για ν’ ανοίξουν, πλήρως, τα κλειστά επαγγέλματα, ήταν ο περασμένος Δεκέμβριος και πήραμε παράταση μέχρι τον Ιούνιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι Τρόικα και Κομισιόν, δεν πρόκειται να δεχθούν νέα καθυστέρηση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στελέχη της Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι «οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία κινούνται παράλληλα με τον φόβο της κυβέρνησης ν’ ανοίξει μέτωπα με ισχυρές επαγγελματικές ομάδες».
Προσθέτουν δε με νόημα, ότι «δεν κάνετε τίποτα από τα συμφωνημένα και μόλις φτάσει η ώρα της επόμενης δόσης θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε…».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα ζητά –βάσει του μνημονίου- να γίνει πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 350.
Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμιά προετοιμασία ούτε απέναντι στους επαγγελματικούς φορείς, ούτε στην κοινωνία, ενώ δεν έχει καν καταγράψει ή κατονομάσει ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα που πρέπει ν’ ανοίξουν.
Δεν έχει απαντήσει δε, ούτε στα κλαδικά ερωτήματα φορέων που τους ενδιαφέρει αν το επάγγελμά τους ανοίξει ή όχι.
Πως θα τα πράξει όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο, μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του γνωρίζουν…
Προφανώς, τον Ιούνιο, θα μας φταίνε οι κακοί σύμμαχοι και η τρόικα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου