Στο 10,5% του ΑΕΠ
το έλλειμμα του 2010,
απαιτούνται κι άλλα μέτρα,
πλέον αυτών
που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός!
Ύφεση και δημόσιο οι πρώτοι αίτιοι!
Πριν από το Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ισχυριζόταν μετά επιμονής, ότι το έλλειμμα του 2010, θα ήταν κάτω από 10% και παρ’ όλα αυτά εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ύψους
3 δισεκατομμυρίων ευρώ εφέτος, προκειμένου το έλλειμμα να φτάσει στο 7,4% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι στο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης για τον προϋπολογισμό του 2011, αναφέρεται η πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα έφτανε στο 9,4% του ΑΕΠ.
Τελικά, τα νέα μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν, αφού όπως ανακοινώθηκε σήμερα το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 10,5%, γεγονός που προκαλεί νέους τριγμούς στην κυβέρνηση και την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, πέραν των 3 δισ.
Αν υπολογιστεί και η «μαύρη» τρύπα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2011, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι θα προκύψουν νέες απώλειες εξαιτίας της ύφεσης και της ανεργίας, που «καλπάζουν», τότε το πακέτο επιπρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο ο μεγαλύτερος αίτιος ελλειμμάτων
Το δημόσιο ο μεγαλύτερος αίτιος ελλειμμάτων
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η μεγαλύτερη «πληγή» παραγωγής ελλειμμάτων, που επιβαρύνει το τελικό ποσοστό, είναι η αποτυχία μείωσης του δημοσίου τομέα και της σπατάλης που κυριαρχεί σ’ αυτό. Ούτε άχρηστες υπηρεσίες έχουν καταργηθεί, ούτε πολυτελείς Οργανισμοί, ούτε συρρίκνωση των εξόδων.
Αντιθέτως και το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρατηρείται αύξηση στις δαπάνες κατά 3,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Επιπλέον πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεων τους για το 2011 και φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Για παράδειγμα ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο τρίμηνο το 46,9% και το 42,4% αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος.
Άλλοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην διεύρυνση του ελλείμματος είναι:
1.Η ύφεση κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο.
Αρχικά διαμορφώθηκε στο 4,5% το 2010, όταν ο στόχος ήταν στο 4% με 4,2%. Σύμφωνα και με το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση επιβάρυνε το έλλειμμα κατά 0,1%.
2. Τα καθαρά έσοδα για το 2010 αυξήθηκαν κατά 5,5% όταν ο στόχος του Μνημονίου προέβλεπε αύξηση στο 13,7%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 8% έναντι στόχου για αύξηση κατά 8,5%.
3. Στη μείωση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της ύφεσης που επιβάρυναν κατά 0,6% το έλλειμμα. Ήδη και για το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 8%.
Τα νέα δεδομένα, δημιουργούν εξαιρετικά ανησυχητικό κλίμα και προσαυξάνουν τους προβληματισμούς για την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης.
Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άνοιξαν ομαδόν πυρ εναντίον της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων θα αυξάνεται συνεχώς, αν δεν ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ αναπτυξιακά μέτρα που θα «κλυδωνίσουν» την βαθύτατη ύφεση και αν δεν περιοριστεί δραματικά ο δημόσιος τομέας.
Ταυτοχρόνως, ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι είναι έντονος καθώς βλέπουν η υστέρηση στα έσοδα να συνεχίζεται και το 2011, με αποτέλεσμα την πρόκληση συνεχών ελλειμμάτων. Συμφώνως, μάλιστα, με «Τα Νέα», δεν αποκλείεται επίσκεψη των Ζαν Κλοντ Τρισέ, Στρος Καν και Όλι Ρεν στην Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το πολύ αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου