Αποκλείουν όλο το βόρειο τμήμα
του νησιού,
για να κάνουν ιχθυοκαλλιέργειες
από …όλη την Ελλάδα!
Ο Πόρος, το πιο πράσινο νησί του Αργοασαρωνικού, το νησί της γαλήνης, της ξεγνοιασιάς,
το νησί του Καβάφη, τα νησί με τις πανέμορφες παραλίες και την συνετή τουριστική ανάπτυξη, σε λίγο καιρό θα είναι διαφορετικός!
Με υπουργική απόφαση, μετατρέπεται σε γκέτο ιχθυοκαλλιεργειών, αφού στο νησί θα συγκεντρωθούν οι αντίστοιχες δραστηριότητες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος.
Απίστευτα πράγματα!
Ουσιαστικά δηλαδή, ο Πόρος οδηγείται στον αφανισμό της τουριστικής και κοινωνικής του ζωής, ενώ και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, μέχρι τα Μέθανα και τη Σαλαμίνα προβλέπεται κάτι παρόμοιο.
Σημειολογικά αναφέρουμε, ότι από την κυβερνητική απόφαση, εξαιρέθηκαν τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, ίσως λόγω των αντιδράσεων των τοπικών αρχών και των πολιτών τους, κάτι που προφανώς δεν συνέβη από τις αρχές του Πόρου.
Φημολογείται δε, ότι στις γειτονικές Σπέτσες και Ύδρα, για τις οποίες αρχικά υπήρξαν σκέψεις να συμβεί κάτι αντίστοιχο, υπήρξαν αντιδράσεις, ακόμη και από επιφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν εκεί τις εξοχικές κατοικίες τους!
Ο Πόρος, λοιπόν, με απούσα τη δημοτική του αρχή, θα περικυκλωθεί άμεσα από ιχθυοκαλλιέργειες, από το γραφικό και ονομαστό «λιμανάκι της Αγάπης», μέχρι το Μόδι, ενώ όλες οι βόρειες ακτές του χαρακτηρίζονται περιοχή «αποκλειστικής χρήσης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας», στις οποίες θα απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα.
Η όλη διαμορφούμενη κατάσταση βάζει «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε προοπτική του Πόρου και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.
Ουσιαστικά, η πρώτη που πλήττεται είναι η τουριστική οικονομία του νησιού, οι ιδιοκτησίες, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και φυσικά το περιβάλλον.
Αυτό, για το οποίο κόπτεται, η κατά τα άλλα «πράσινη» Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία και υπέγραψε την «άκρως επώδυνη» για τον Πόρο, υπουργική απόφαση.
Μόλις έγινε γνωστή η υπουργική απόφαση της «πράσινης Τίνας» η «Πρωτοβουλία για την προστασία του θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», αντέδρασε έντονα, ενώ
αναμένονται οξύτατες αντιδράσεις και από σημαντική μερίδα της τοπικής κοινωνίας, η οποία «βλέπει» τη δύναμη των λίγων να υπερισχύει του δικαίου, της κοινής λογικής και των δικαιωμάτων των πολλών.
Η «Πρωτοβουλία για την προστασία του θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», είναι μια οικολογική οργάνωση που διαφέρει από πολλές άλλες που βρίσκονται διάσπαρτες ανά το πανελλήνιο.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα διαφοροποίησής της, είναι ο ρεαλισμός με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα και ενεργεί.
Γι’ αυτό, έχουν μεγαλύτερη σημασία οι παρεμβάσεις και αντιδράσεις της, που δεν εκπορεύονται από πολιτικές – κομματικές ιδεοληψίες, αλλά μόνο από σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση του πανέμορφου νησιού του Αργοσαρωνικού.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
…«οι μονάδες θα είναι πλάτους 500μ και θα απέχουν μεταξύ τους επίσης 500μ, με «άμεση περιοχή επιπτώσεών» επιπλέον 200μ στη θάλασσα και 100μ στη στεριά. Η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία θα απαγορεύεται σε απόσταση 100μ περιμετρικά των μονάδων, ενώ σε απόσταση 1.000μ από τα όρια τους απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη και η εγκατάσταση τουριστικών μονάδων. Προβλέπονται επίσης: αποψίλωση βλάστησης για την ανάπτυξη οδικού δικτύου, δημιουργία Κεντρικής Χερσαίας Εγκατάστασης, με «μέγεθος και χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης», λιμενικές εγκαταστάσεις, δημιουργία μεταφορικού λιμένα και παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. Εντός των ορίων της Π.Ο.Α.Υ., όλες οι ανταγωνιστικές χρήσεις γης (οικιστική, παραθεριστική, τουριστική, θαλάσσιος τουρισμός) θα πρέπει να αποκλειστούν μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων, ενώ ολόκληρο το νησί του Πόρου αναγνωρίζεται επισήμως ως περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού».
Η «Πρωτοβουλία» μας εδώ και τρία χρόνια έχει προειδοποιήσει για τις προβλέψεις της Μελέτης αυτής, καλώντας σε ξεσηκωμό για την αποτροπή της. Όποιες ενέργειες και αν έγιναν όμως, αποδεικνύεται ότι δεν στάθηκαν ικανές να ακυρώσουν τα σχέδια της Πολιτείας. Αποδεικνύεται ότι τόσα χρόνια εκθρέψαμε στον τόπο μας το «αυγό του φιδιού», επιτρέποντας να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα μια ξενόφερτη δραστηριότητα, που σήμερα βάζει τέλος στο επάγγελμα του Ποριώτη ψαρά και θέτει σε αμφιβολία την επιβίωση ολόκληρης της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Αποδεικνύεται ότι οι κινητοποιήσεις μας ήταν πολύ ήπιες.
Η διαβούλευση, κατά την οποία θεωρητικά μπορεί να γίνουν διαφοροποιήσεις στο σχέδιο, θα ολοκληρωθεί στις 26.5.2011 και αμέσως θα υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. Μας μένουν μόνο σαρανταμία μέρες για να σώσουμε τον τόπο μας και να επιβάλουμε την εξαίρεση του Πόρου από την τελική μορφή της Απόφασης. Πρόκειται για τις κρισιμότερες μέρες για το μέλλον του Πόρου. Ο καθένας μας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενεές».
Θα έχει, ομολογουμένως, τεράστιο ενδιαφέρον η συνέχεια, αφού παρά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, η διαβούλευση συνεχίζεται.
Όπως, τεράστιο ενδιαφέρον θα έχουν οι αντιδράσεις των κατοίκων του Πόρου, που βλέπουν πιο ορατή από ποτέ, την πλήρη απαξίωση του νησιού της…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου