Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Σκέπτονται δάνειο με ενέχυρο όλη την ακίνητη περιουσία!

Σκοπός η επαναγορά
των ελληνικών ομολόγων
για μείωση του χρέους.
Υψηλοτάτου ρίσκου κίνηση, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.


Σε δανειοληπτική κίνηση, αλλά με υψηλότατο εθνικό ρίσκο ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, συμφώνως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.
Η κίνηση και ο σχεδιασμός, προβλέπει
 την άμεση άντληση κεφαλαίων από δάνεια, με ενέχυρο μετοχές και ακίνητα που προορίζονται για αποκρατικοποιήσεις.
Η δε χρήση των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα προορίζεται για την επαναγορά χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Δηλαδή, η κυβέρνηση προσδοκά να μειώσει το δημόσιο χρέος, επαναγοράζοντας με μέσο όρο έκπτωσης 25% ελληνικά ομόλογα.

Όμως, οι εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντλήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτός αν μπει ενέχυρο το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η οποία ούτως ή άλλως έχει εκχωρηθεί στην τρόικα, συμφώνως με το μνημόνιο.
Πάντως, αν αντληθούν 40 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση του χρέους θα είναι –περίπου- 14 δισεκατομμύρια, από τα οποία η Ελλάδα θα εξοικονομεί τόκους ανά χρόνο, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υψηλότατο ρίσκο αυτής της κίνησης, προβληματίζει τον πρωθυπουργό, αφού αν κάτι δεν πάει καλά στο εγγύς ή απώτερο μέλλον και χρειαστούν χρήματα, δεν θα υπάρχει απολύτως τίποτα για ενέχυρο, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας θα έχουν περάσει στα χέρια των δανειστών. 

Τον σχεδιασμό της κυβερνητικής κίνησης, έχει αναλάβει ο Πέτρος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) , ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος της Goldman Sachs, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.
Επιβεβαιωτικό στοιχείο των κυβερνητικών σχεδίων, είναι το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ χειρίζεται πλέον τα διαθέσιμα του δημοσίου, μετά τον πρόσφατο νόμο που τα αφαίρεσε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπενθυμίζουμε ότι στον νόμο είχαν αντιδράσει η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Φλωρίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου