Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ουρανίου σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

Σοβαρότατες ενδείξεις
και για Φλώρινα, Λέσβο.
Η συνολική εκτιμώμενη απόδοση
ανέρχεται
από 91 μέχρι 270 δισ. δολάρια!

Ανακοινώθηκε η κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας «Uranium 2009», συμφώνως με την οποία υπάρχουν
 κοιτάσματα ουρανίου 20.000 τόνων στην Ελλάδα.
Οι έρευνες και οι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι η διασπορά των κοιτασμάτων εκτείνεται στην Ανατολική Μακεδονία, κυρίως στις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
Οι ίδιες έρευνες, καταδεικνύουν και μικρότερες ποσότητες κοιτασμάτων στη Φλώρινα και στη Λέσβο.
Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, η βουλευτής του ΠαΣοΚ Εύα Καϊλή, κατέθεσε ερώτηση προς την Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέροντας:
« Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων καθώς αυτή επιβεβαιώνεται και από διεθνής οργανισμούς εγνωσμένου κύρους».

Όπως αναφέρει στη  ερώτησή της η βουλευτής του ΠαΣοΚ, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, βασισμένοι αποκλειστικά στην εκτίμηση των Ελλήνων επιστημόνων που έχουν βεβαιώσει κοιτάσματα 7000 τόνων ουρανίου, με σημερινές τιμές τις αγοράς όπου το γραμμάριο ουρανίου κυμαίνεται στα 0,13 δολάρια ΗΠΑ, τότε η εκτιμώμενη απόδοση ανέρχεται στα 91 δις δολάρια.

Η Εύα Καϊλή, ρωτά την Τίνα Μπιρμπίλη, εάν έχει σαφή εικόνα αναφορικά με τα πραγματικά κοιτάσματα ουρανίου που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, καθώς και εάν υπάρχει κάποια έρευνα στη διάθεση του Υπουργείου που να υπολογίζει τον πλούτο των βεβαιωμένων κοιτασμάτων σε σχέση με το κόστος εξόρυξης τους.
Την καλεί δε, να απαντήσει εάν προτίθεται το Υπουργείο να κινηθεί προς περαιτέρω προώθηση του θέματος ώστε η διαδικασία οικονομικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ουρανίου, εφόσον υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, να γίνει άμεσα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρή, πολύ περισσότερο αφού συμφώνως με τις εκτιμήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ περί ύπαρξης 20.000 τόνων στην Ελλάδα, η συνολική απόδοση μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 270 δις. δολάρια!
Είναι απολύτως κατανοητό, τι σημαίνει αυτό το ποσό για το χρέος της Ελλάδας…
Όπως, είναι απολύτως αναγκαία η σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης για το τι σκέπτεται να πράξει και ,κυρίως, σε πόσο χρόνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου