Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Alpha Bank: Υπερεκτιμημένος ο προϋπολογισμός!

Δημοσιεύθηκε το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της ALPHA BANK, στο οποίο οι αναλυτές της τράπεζας χαρακτηρίζουν υπερεκτιμημένους τους ετήσιους στόχους για τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Η τράπεζα, αναφέρει ότι η επίδοση της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου «δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, δεδομένης της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 8,5% το 2011». Εκτιμά, μάλιστα, ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στους υπόλοιπους οκτώ μήνες της χρονιάς, «η αύξηση των εσόδων
 το 2011 δεν θα ξεπεράσει το 3,5%, πράγμα που συνεπάγεται μια υστέρηση των καθαρών εσόδων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ».

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος.
Η δεινή κατάσταση, που επικρατεί στα έσοδα των δημόσιων ταμείων, μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα για φέτος, τα οποία θα είναι πολύ υψηλότερα της αρχικής εκτίμησης των 3 δισεκατομμυρίων  ευρώ, ενώ το ύψος αυτών αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα 6 δισεκατομμυρίων, κάτι που έχουν επισημάνει και ζητούν και οι ελεγκτές της τρόικας.

Η Alpha Bank, αποδίδει την άσχημη κατάσταση στα έσοδα του προϋπολογισμού στην υπερβάλλουσα συσσώρευση των επιστροφών φόρων στο πρώτο τετράμηνο.
Στις μειωμένες εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το πρώτο τρίμηνο, που ερμηνεύεται λόγω της σημαντικά μειωμένης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της αύξησης της ανεργίας και των περικοπών μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένα από τον Ιούνιο και μετά, λόγω των τεκμηρίων. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται μάλλον υποτιμημένος ο στόχος για τις εισπράξεις αυτού του φόρου το δεύτερο εξάμηνο.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες, ανάσα θα δώσουν η είσπραξη των υπόλοιπων εσόδων από την περαίωση και τους ημιυπαίθριους, του ΕΤΑΚ του 2009 και του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2010, οι μειωμένες επιστροφές φόρου, η εφαρμογή των τεκμηρίων και τα υπόλοιπα προγραμματισμένα μέτρα.

Έτσι η Alpha Bank καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

- Η αρνητική πορεία των καθαρών εσόδων στο πρώτο τετράμηνο δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για αύξησή τους κατά 8,5% στο σύνολο της χρονιάς,

- Μπορεί να επιτευχθεί αύξηση κατά μόλις 3,5%, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ενεργοποιηθούν οι φορολογικές αρχές και θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην είσπραξη των εσόδων και στη μείωση της φοροδιαφυγής,

Ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμα και τώρα να αυξήσει έως και κατά 4 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ τα καθαρά έσοδα τους τελευταίους επτά μήνες, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αν υλοποιήσει το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων, ώστε η απόκλιση από το στόχο να περιοριστεί κάτω από τα 2,3 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου