Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κράτος ανικάνων…

Σε κράτος που δεν μπορεί
να δεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις,
επειδή μπλοκάρει το σύστημα,
τι μπορούμε να ελπίζουμε;

Όπως δείχνουν τα πράγματα και αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταρτίσει ούτε προσχέδιο
 για το περιβόητο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν θα έχει να παρουσιάσει το παραμικρό στον Π.Τόμσεν και τα υπόλοιπα στελέχη της τρόικας, επιβεβαιώνοντας τους διεθνείς αναλυτές και τους Οίκους αξιολόγησης, που τόσο καιρό τώρα αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ακόμη και το ισχυρό χαρτί της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάηκε από τα αποτελέσματα των δεικτών του 2011, που δείχνουν τεράστια υστέρηση σε έσοδα. Ειδικά, μάλιστα, οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011, γίνονται γνωστές την ώρα που συνεχώς απαιτούμε νέα δάνεια και επιμήκυνση αποπληρωμής των παλαιών. Οι δε Γερμανοί (Μέρκελ), οι Βρυξέλλες (Γιούνκερ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλείστοι Κεντρικοί τραπεζίτες, έχουν στείλει το μήνυμα: «Δεν μπορείτε να περιμένετε χείρα βοηθείας αν δεν κάνετε πρώτα τη δουλειά σας…».
Δουλειά, που όπως δείχνουν τα στοιχεία ΔΕΝ κάνουμε. Μπορεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ισχυρίζεται ότι η υστέρηση των εσόδων οφείλεται στη βαθύτατη ύφεση, αλλά την ύφεση την δημιούργησε εκείνος και η κυβέρνηση με την βαθύτατα αντιπαραγωγική και φορομπηχτική πολιτική της. Την φοροδιαφυγή, δεν μπόρεσε να την καταπολεμήσει εκείνος και οι ανίκανες κρατικές υπηρεσίες. Την υστέρηση των εσόδων, πλέον αυτών που αναφέραμε, την δημιουργεί η προβληματική λειτουργία του δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξ αιτίας των αλλεπάλληλων μπλακ-άουτ στο ΚΕΠΥΟ, που αδυνατεί να κάνει μετάπτωση στα νέα προγράμματα, καθυστέρησαν για μια ακόμα χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στα ταμεία οι φόροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Επιπλέον, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκκαθάριση του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2010 και βέβαια για το 2011!
Γι αυτά και πολλές άλλες αστοχίες, δεν ευθύνεται καμιά τρόικα. Ευθύνεται το αναποτελεσματικό μας κράτος, που ενώ είναι υπερδιογκωμένο, δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει τίποτα σε θετική κατεύθυνση. Αν αυτές οι αστοχίες συνέβαιναν σε οποιαδήποτε –στοιχειωδώς σοβαρή – ιδιωτική επιχείρηση, οι εμπλεκόμενοι θα είχαν ήδη πάει σπίτια τους. Με τέτοιο, λοιπόν, κράτος σε τι μπορούμε να ελπίζουμε, αφού όλα κινούνται στη ραθυμία του και στο τέλος πληρώνει τα σπασμένα ο ιδιωτικός και παραγωγικός τομέας;
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο.  Εκεί που γίνεται, κυριολεκτικά, το «έλα να δεις», είναι στον τομέα των οφειλών έναντι τρίτων και των επιστροφών. Ήδη, διάφορες πρεσβείες, έχουν ενημερώσει την τρόικα, για τις μη καταβαλλόμενες επιστροφές, σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εγχώριες.
Μύλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου