Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μας κουρεύουν «γουλί» και στέλνουν μόνιμα την τρόικα στην Ελλάδα

Αφού η Ελλάδα δεν έκανε πράξη ούτε καν τα ελάχιστα από τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές της αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και το μάζεμα του δημοσίου τομέα της, ήρθε η ώρα που θα το πληρώσει πανάκριβα.
Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις
 Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με βίαιη χρεοκοπία.
Πριν από αυτή την απόφαση, οι υπουργοί των 17 χωρών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα --οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ-- ποσό που αντλείται από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αποφασίστηκε την άνοιξη του 2010. Η καταβολή του ποσού έχει προγραμματιστεί μέσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, επιτρέποντας στην Αθήνα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.
Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν παραλλήλως το σχέδιο μιας συμμετοχής, πολύ μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη, των τραπεζών στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, που αποφασίστηκε επί της αρχής τον Ιούλιο και αφορά κρατικά δάνεια ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνως με την έκθεση της τρόικας των πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που κατατέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια απομείωση της τάξης του 60% των πιστώσεών τους, αν θέλουν το ποσό των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ να μείνει ως έχει.
Συμφώνως με διπλωματικές πηγές, ενεκρίθη de facto το αποτέλεσμα, αφού θεωρείται ότι τουλάχιστον 50%, κρίνεται ως απαραίτητο, έναντι 21%, που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο.
Οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, αποτυπώνουν πλήρως τις θελήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και την ήττα του Νικολά Σαρκοζί.
 Όσοι, μάλιστα, γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι το επόμενο βήμα και δη άμεσο, είναι η μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα της τρόικας και άλλων παρατηρητών των πιστωτών της Ελλάδας.

Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει τεράστια κινητικότητα στην Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο (πολλοί βουλευτές κινούνται για εκλογές).
Η ουσία είναι ότι το «κούρεμα με την ψιλή μηχανή» της Ελλάδας, θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου