Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Υπό επιτροπεία η Ελλάδα, θρίλερ με το ύψος του «κουρέματος»!

Είναι σχεδόν οριστικό! Η Ελλάδα τίθεται υπό καθεστώς επιτροπείας, αφού στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται μεταξύ άλλων ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαργμογής του ελληνικού προγράμματος πέρα των γνωστών τριμηνιαίων αξιολογήσεων της τρόικας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα εγκατασταθεί μόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα, και όπως αναφέρει το προσχέδιο ειδικοί
 τεχνοκράτες που θα εργάζονται στενά και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να παίρνει αποφάσεις εάν δεν έχει το πράσινο φως από το κλιμάκιο της τρόικας.

Μοναδικό αγκάθι που ακόμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση είναι για το εάν το μόνιμο κλιμάκιο στην Αθήνα θα έχει δικαίωμα υπογραφής ή όχι.
 Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο η νέα δομή παρακολούθησης της Ελλάδας θα βοηθάει περαιτέρω την τρόικα για την καλύτερη αποτίμηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας.

Ταυτοχρόνως, συμφώνως με το προσχέδιο, θα υπάρχει ειδική αναφορά για την ενίσχυση της διοίκησης του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και μόχλευση των κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Επίσης, οι εταίροι μας αναμένεται να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν ένα περιθώριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Χρηματοπιστωτικού Μηχανισμού Στήριξης με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Θρίλερ με το ποσοστό κουρέματος
Εν των μεταξύ δεν έχει
ξεκαθαρίσει και να μάλλον δεν θα ανακοινωθεί καν σήμερα το ύψος του κουρέματος αλλά πλέον μικρή σημασία θα έχει εάν θα είναι 50% ή 60%.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ απαίτησε κούρεμα έως και 65%, ενώ από το CNBC διέρρευσε πως κλειδώνει το 50%.
Στην αρχή έκανε λόγο το Bloomberg για διακοπή των συνομιλιών εξαιτίας ναυαγίου στη συμφωνία για το ύψος του κουρέματος, πλην όμως κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από τον  Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου