Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κι όμως ο Σαμαράς άφησε ανοικτό το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας!

Το περίγραμμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ αλλά και το προσχέδιο διακυβέρνησης σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την εξουσία, που περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εισαγωγική του εισήγηση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τού κόμματός του, θεωρήθηκε από την πλειοψηφία των δημοσιογράφων και των πολιτικών παρατηρητών, ως άρνησή του
 στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Παρ’ ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το στενό του επιτελείο δείχνουν να επιμένουν στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών, παρά τη σαφήνεια με τη οποία επέλεξε να τοποθετηθεί  σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων της επικαιρότητας απευθύνοντας συγκεκριμένα μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, εμείς θεωρούμε ότι χρησιμοποίησε συγκεκριμένες διατυπώσεις, οι οποίες επιδέχονται ερμηνείες κατά το δοκούν. Θεωρούμε, ότι είναι «ανοικτά παράθυρα» για ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης.
Επί παραδείγματι, στο ζήτημα της συναινετικής στάσης που του ζητείται να υιοθετήσει, φτάνοντας ακόμη και στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε κατ’ αρχάς γιατί αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό ως σήμερα, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει εκβιασμούς μέσω της εμπλοκής θεσμικών ή εξωθεσμικών κέντρων προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς θα επιτύχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Το «ανοικτό παράθυρο» βρίσκεται στη ρητορικού περιεχομένου προσθήκη του:
«Περιθώρια νέας γραμμής για να συν-υποστηρίξουμε υπάρχουν; Και ποια είναι αυτά;».
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη φράση ελέχθη με πολύ προσοχή και έξοχη πολιτική προσέγγιση. Δηλαδή, αν στο εγγύς μέλλον ο Αντώνης Σαμαράς θεωρήσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στην τρόικα, διόλου απίθανο να ευνοήσει το ενδεχόμενο συνδιαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής. Άρα, αφήνει το «παράθυρο ανοικτό», προκειμένου να μη κατηγορηθεί για αντιδραστική στάση, αλλά και για παν ενδεχόμενο.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει «στα χέρια του» το καλύτερο υλικό για να κυβερνήσει μόνος του. Κι ούτε προβλέπεται να έχει πολύ καλύτερο σε μια άλλη και ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει μετά από εκλογές. Όποιος επιχειρήσει, ως άσκηση επί χάρτου,  να «δημιουργήσει» ισχυρή και ικανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται αμέσως το πρόβλημα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζει, επίσης, ότι ακόμη κι αν έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όσα θα παραλάβει δεν αντέχουν ούτε σε μετριότητες ούτε σε ερασιτεχνισμούς. Που θα βρει τους καλύτερους μέσα στο στενό κομματικό πλαίσιο; Ποιοι θα είναι αυτοί; Ήδη, έχουν αρχίσει παρόμοια σχόλια – μάλλον ειρωνικά-  σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε αρθρογραφία έγκριτων εφημερίδων.
Εξ ου και το «ανοιχτό παράθυρο» που εμείς θεωρούμε ότι άφησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου