Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αποσύνθεση και πολιτική- κυβερνητική κρίση εν όψει!

Αντιδράσεις από υπουργούς και βουλευτές
Οι επόμενες ημέρες πιθανότατα να σηματοδοτήσουν την εκδήλωση μέγιστης πολιτικής κρίσης, η οποία είναι ήδη ορατή στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αντιμέτωποι με την περιπλοκή στη λύση που κυοφορείται από την Ευρώπη για την ελληνική κρίση χρέους, αφού
 στερούνται παντελώς κάθε είδους ενημέρωση. Ταυτοχρόνως, εν όψει του νέου κύματος επώδυνων αποφάσεων, είναι όλο και πιο βέβαιη η εμπλοκή των πιστωτών μας σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Όλα όσα κυοφορούνται στην Ευρώπη, συμβαίνουν χωρίς την ελληνική παρουσία και άποψη, όμως θα κληθεί να τα εφαρμόσει η Ελλάδα. Αυτό το γεγονός, το οποίο είναι αναμφισβήτητο, επιχείρησε να διαψεύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, ισχυριζόμενος ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ερήμην την ελληνικής κυβέρνησης:
«Η Ελλάδα έχει δημοσιονομικά προβλήματα και βασίζεται στην υποστήριξη των θεσμικών της εταίρων. Είναι, όμως, και θα είναι πάντα ένα ισότιμο και ενεργό μέλος της Ευρωζώνης που συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και ιδίως αυτές που την αφορούν άμεσα. Σε όλα τα επίπεδα -και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και στο δικό μου επίπεδο, αλλά και σε υπηρεσιακό και τεχνικό επίπεδο- η Ελλάδα έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και την δυνατότητα να παρεμβαίνει με τις δικές της προτάσεις και ιδέες».
Φυσικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση, αφορά μόνο τους τύπους και ακούγεται ως κοροϊδία του ελληνικού λαού, αφού οι πάντες γνωρίζουν τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει δε ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο να γνωρίζει τι συζητείται στην Ευρώπη. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ούτε ο αντιπρόεδρός του και υπουργός Οικονομικών.
Ανησυχία στην Αθήνα για τη «θεσμική ασφάλεια»
Ταυτοχρόνως, θορυβημένα εμφανίζονται πολλά κυβερνητικά στελέχη από τη συζήτηση περί τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως αυτή γίνεται στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις που έγιναν και χθες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μίλησε για συζήτηση χωρίς θεσμικούς περιορισμούς.

Η δυσφορία και η ανησυχία πολλών υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, έχει εκδηλωθεί σε κλειστές συσκέψεις και ο προβληματισμός για την πολιτική διαχείριση που έχει επιλεγεί είναι κυρίαρχος και εκφράζεται σχεδόν κάθε φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να επικυρώσει τυπικώς αποφάσεις που δημιουργούν πολιτικά ζητήματα. Εκτός τούτου, όλοι παρακολουθούν την τρόικα να εμφανίζεται σχεδόν καθημερινώς και να εγείρει νέες απαιτήσεις, όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες με τις αρχικές πληροφορίες για κατάργηση και όλων των ειδικών μισθολογίων σε όλο τον Δημόσιο Τομέα.

Έλλειμμα πληροφόρησης
Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής της προηγούμενης εβδομάδος, σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις, όταν τρεις υπουργοί τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται μέλη της κυβέρνησης να συναποφασίζουν για εξελίξεις, όταν δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για τις συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τις τελευταίες ημέρες και ώρες και ειδικότερα έπειτα και από τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες θα περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης χωρίς πολλές συζητήσεις και πάντως χωρίς διαβούλευση.
Σε αυτό το κλίμα, στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι το διάστημα των επόμενων τριών εβδομάδων θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για όλα.
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι αυτό θα είναι το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης των νόμων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ θα εκκρεμεί και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος που να μη παραδέχεται ότι έως ότου ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η έκτη δόση.
Εν όψει αυτών, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές του ΠαΣοΚ, αλλά και διμερείς συνεργασίες με υπουργούς. Τα κατ' ιδίαν ραντεβού του Πρωθυπουργού με μέλη της κυβέρνησης, έρχονται έπειτα από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου κατέστη εμφανές ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση σε ευρύ κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου