Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Για «κούρεμα» 80% αν δεν «κουρευτούμε» τώρα με 60%, κάνει λόγο το ΔΝΤ!

Τι ισχυρίζεται
ο Λουκάς Παπαδήμος

Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητος, αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις τώρα, το κούρεμα του χρέους της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να φτάσει στο 80%!
Συμφώνως με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην απόρρητη έκθεση αναφέρεται ότι αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα
 για «κούρεμα» του χρέους κατά 60%, η Ελλάδα δύσκολα στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να γλιτώσει αντίστοιχο της τάξης του 80%, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι από εδώ και στο εξής δεν θα εκταμιεύεται καμιά δόση σε καμιά χώρα αν το χρέος της δεν καθίσταται διαχειρίσιμο.


«Επικίνδυνο το μεγάλο “κούρεμα”» λέει ο Παπαδήμος

Από την πλευρά του, ο τ. αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα» και στους Financial Times, αναφέρει ότι η « H πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα», ενώ υπογραμμίζει τους πολλαπλούς κινδύνους από το «κούρεμα» του του ελληνικού χρέους. Ο Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μη εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες, ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της», αναφέρει.
«Αν γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι κίνδυνοι θα οδηγήσουν τελικώς σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρώ», καταλήγει στο άρθρο του ο Λουκάς  Παπαδήμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου