Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μέρες ιστορικών αποφάσεων

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης
 Όπως όλα δείχνουν, οι εταίροι μας, και ιδιαιτέρως οι Γερμανοί, έχουν αποφανθεί ότι το ελληνικό πρόβλημα χρήζει πιο δραστικής λύσης από εκείνη που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Και προφανώς, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, προπαρασκευάζουν την υιοθέτηση και εφαρμογή της. Κατά τα φαινόμενα, πάμε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από το 21% που προβλέπει
 η συμφωνία του καλοκαιριού. Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με την έκταση, τα εργαλεία και τον χαρακτήρα της νέας ρύθμισης, αν δηλαδή θα είναι οικειοθελής ή θα επιβληθεί στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων.

Στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη μιλάνε για τεχνικές αναθεωρήσεις των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών και παραπέμπουν σε μεγαλύτερη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μικρότερο επιτόκιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιολογούνται διάφορα σενάρια τα οποία κατατείνουν σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από 30% έως και 50%. Και αυτό γιατί οι Γερμανοί έχουν πεισθεί ότι χωρίς δυναμικότερη επέμβαση δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινισθεί πώς μια πιο δυναμική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους δεν θα προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το ευρωσύστημα. Ήδη, εν όψει αυτών των προοπτικών, οι αγορές αντέδρασαν άσχημα, προεξοφλώντας προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες και πολύ περισσότερα στις ελληνικές.

Οι αγορές δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσουν ως πτώχευση μια πιο δυναμική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και επιπλέον δηλώνουν εμπράκτως, με την πίεση που άσκησαν στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, ότι θεωρούν δεδομένη τη διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ακόμη τα εργαλεία να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Υπάρχει, με άλλα λόγια, ο κίνδυνος στο μέσον αυτής της διαδικασίας να προεξοφληθεί η ελληνική πτώχευση και να υπάρξουν εδώ γεγονότα ανεξέλεγκτα. Τίποτε, λοιπόν, δεν εγγυάται ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά για μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν καθημερινά διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις δυνάμεις, ούτε την αξιοπιστία να επιδράσει στις εξελίξεις. Οι εκκλήσεις του κ. Βενιζέλου είναι ενδεικτικές της έντασης και του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι απίθανο το προσεχές διάστημα τα πράγματα να μην εξελιχθούν ομαλά για τη χώρα. Πράγμα που απαιτεί πρόνοιες εκ των προτέρων. Το κεκαλυμμένο σήμερα πολιτικό πρόβλημα μπορεί να αναδειχθεί και να βιώσουμε καταστάσεις επικίνδυνες.

Γι' αυτό, και επειδή κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη χώρα, είναι κρίσιμο να αναπτυχθούν το ταχύτερο πολιτικές πρωτοβουλίες, ικανές να διαμορφώσουν έγκαιρα περιβάλλον εθνικής συνεννόησης. Οι στιγμές είναι ιστορικές και δεν χωρούν αναστολές και αναβολές. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση με όποιο τίμημα.

Οι περιστάσεις είναι εθνικές, απαιτούν τολμηρές αποφάσεις και επιλογές που θα ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα και η ηγεσία της είναι υποχρεωμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να την θωρακίσει κατά το δυνατόν.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου