Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Νταλάρα: «Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα», αλλά η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί…

Παρά τους πολύωρους εκβιασμούς της Μέρκελ και του Σαρκοζί προς τους τραπεζίτες για να αποδεχτούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 21% που είχε αποφασιστεί – και είχαν αποδεχτεί- το Μάιο, μάλλον τα προβλήματα έχουν δρομολογηθεί σε σχέση με τις λύσεις τους, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, δεδομένου το τελικό κείμενο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Είναι, χαρακτηριστικό ότι οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν δυο φορές αφού οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν
 ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν «κούρεμα» περισσότερο από 35-40%. Μάλιστα, επιμονή του εκπροσώπου των τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα, ανάγκασε τον Νικολά Σαρκοζί να τον προσβάλλει, θέτοντάς του την ερώτηση: «Ποιος είστε κύριε;».

Πάντως, το (ΙΙF), το ΙνστιτούτοΔιεθνούς Χρηματοοικονομικής, το οποίο εκπροσωπεί τις τράπεζες, χαιρέτισε πριν από λίγο τη συμφωνία,δηλώνοντας ότι θέλει να «συνεργαστεί με την Ελλάδα».
«Εν ονόματι του ιδιωτικού τομέα, το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές», πρόσθεσε ο Τσαρλς Νταλάρα.
Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι ανοικτές, όπως ανοικτή είναι και η στάση των τραπεζιτών, με την επιφυλακτικότητα να είναι κυρίαρχη σε θέσεις και απόψεις του.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναλυτές μιλάνε για «πτώχευση», με την αβεβαιότητα να είναι κυρίαρχη.
Πάντως, η αντίδραση στις ασιατικές αγορές είναι θετική, αφού τα χρηματιστήρια έχουν ήδη άνοδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τον Daw Jones στη Νέα Υόρκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου