Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μια εκπομπή της ΕΡΤ για την ΕΡΤ

Γράφει
ο Πάσχος Μανδραβέλης

Είναι παλιός κανόνας.
Το πρώτο πράγμα που φροντίζει κάθε γραφειοκρατία είναι ο εαυτός της.
Αν περισσέψει χρόνος απ’ αυτό, έρχονται οι πολίτες. Η πιο χαρακτηριστική έκφραση αυτού του κανόνα είναι η εκπομπή που ετοιμάζει να κάνει η ΕΡΤ για να αποδείξει πόσο χρήσιμη είναι η... ΕΡΤ.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το συνδικαλιστικό όργανο
 των εργαζομένων στην ΕΡΤ ζήτησε να γίνει ειδική εκπομπή για να συζητηθεί αν πρέπει να συρρικνωθεί η ΕΡΤ ή αν ορθώς ο ελληνικός λαός πληρώνει 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να συντηρεί πέντε κανάλια (συν ένα της Βουλής), επτά πανελλαδικά ραδιόφωνα, 19 περιφερειακούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας, το Δίκτυο Διεθνής ΕΡΑ και δύο προγράμματα τοπικής εμβέλειας του σταθμού Μακεδονία.
Βεβαίως, κάθε Μέσο αποδεικνύει τη χρησιμότητά του όχι με μία εκπομπή, αλλά 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, διά του προγράμματός του. Μόνον η ΕΡΤ χρειάζεται ειδική εκπομπή, ίσως επειδή το πρόγραμμά της είναι μονίμως κατειλημμένο από τις κάρτες της ΠΟΣΠΕΡΤ που λένε ότι αγωνίζονται για τη δημόσια τηλεόραση, σπρώχνοντας τους τηλεθεατές στα ιδιωτικά κανάλια.
Στην εκπομπή θα παρουσιαστεί και η έρευνα που έκανε η ΠΟΣΠΕΡΤ για να δείξει ότι ο ελληνικός λαός θέλει να πληρώνει 4,25 ευρώ ανά μήνα, χωρίς να ερωτάται γι’ αυτό ούτε όταν πληρώνει ούτε όταν απαντάει σε δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, «60,2% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά την απόφαση για κλείσιμο της ΕΤ1 και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», ενώ 36,2% θετικά ή μάλλον θετικά». Εδώ, βεβαίως, κρύβεται ένα από τα μυστικά της παραπλάνησης διά των δημοσκοπήσεων. Διαφορετικά απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα «Θέλετε να διατηρηθεί η ΕΤ1;» και διαφορετικά στο «Θέλετε να συνεχίσετε να πληρώνετε 4,25 ευρώ τον μήνα για να διατηρηθεί η ΕΤ1 ή να πληρώνετε λιγότερο χωρίς την ΕΤ1;». Με τα λόγια δεν χτίζονται μόνο ανώγια και κατώγια, φτιάχνονται και συμπαθητικές για τις συντεχνίες απαντήσεις στις δημοσκοπήσεις.
Ποιον αφορά, λοιπόν, μια εκπομπή της ΕΡΤ για την ΕΤ1; Σίγουρα όχι το 97,8% του πληθυσμού που δεν παρακολουθεί το συγκεκριμένο κανάλι. Δεύτερον, την ίδια τη γραφειοκρατία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ποιος μπορεί να πάει στην ΕΡΤ και να κακολογήσει ελεύθερα την ΕΡΤ; Για λόγους τακτ και μόνον, όλοι οι συμμετέχοντες θα πουν πόσο καλή είναι η ΕΡΤ, πόσο πολύ προσφέρει στον πολιτισμό κλπ. Πιθανώς κάποιοι να πλειοδοτήσουν ζητώντας να ιδρυθεί η ΕΤ4 για άλλες ανάγκες του τόπου. Ως γνωστόν, οι ανάγκες κάθε τόπου είναι απεριόριστες· περιορίζονται μόνο από το κόστος, το οποίο, φυσικά, σπανίως μπαίνει στη συζήτηση.
Η εκπομπή, λοιπόν, που ετοιμάζει η ΕΡΤ για τον εαυτό της είναι ένα από τα κλασικά συνδικαλιστικά κόλπα άσκησης πίεσης. Πίεση, όχι στους πολίτες -αυτοί πιθανότατα θα βλέπουν κάτι άλλο εκείνη την ώρα- αλλά προς τους πολιτικούς. Ξεχνάει, όμως, η ΠΟΣΠΕΡΤ ότι η ύπαρξη αυτής της εκπομπής είναι επιχείρημα υπέρ της συρρίκνωσης της ΕΡΤ.
Αν η ΝΕΤ έχει τόσο τηλεοπτικό χρόνο διαθέσιμο ώστε να χωράει εκπομπές για την ΕΤ1, τότε σίγουρα περισσεύει χρόνος για να φιλοξενεί τις πολιτιστικές εκπομπές που δεν θα μεταδίδονται από το υπό κατάργηση κανάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου